Den Bosch Politiek | Verandering betaalmoment uitkeringen uitgesteld

Verandering betaalmoment uitkeringen uitgesteld
27-Mar-2014 20:50

Leestijd 1 minuut



Eerder dit jaar had het college voorgesteld het betaalmoment van uitkeringen van de einde van de maand (geleidelijk) te verschuiven naar de 15e van de maand. Dit kwam het college op veel kritiek te staan. De reden hiervoor was dat mensen met een uitkering op enig moment een periode van 2 weken zonder inkomen moeten overbruggen. Ook de gemeenteraad stond negatief tegenover dit voorstel en verzocht het college om met een aangepast voorstel te komen. Hierbij zouden nieuwe gevallen de betaling per de 15e krijgen en voor bestaande gevallen verandert er niets. Het college gaf aan eerst te moeten onderzoeken of dit mogelijk is en het blijkt dat dit zo is.
Vanaf 1 januari 2015 zal het betaalmoment van nieuwe uitkeringsgerechtigden of degene die opnieuw een uitkering aanvragen wijzigen naar de 15e van de maand. Voor bestaande gevallen verandert er niets, tenzij men vrijwillig overstapt naar een betaalmoment van de 15e. De reden om het betaalmoment te wijzigen is dat mensen die werken naast hun uitkering dan minder grote bedragen moeten terugbetalen. De uitkering wordt namelijk vooruitbetaald. Als men dan werkt moet er worden terugbetaald. Dit leidde vaak tot problemen.
De gemeenteraad moet nog wel instemmen met dit voorstel, maar bij de laatste raadsvergadering leek een meerderheid zich wel te kunnen vinden in het compromis. De stemming zal op 22 april zijn. Het college was eerder van plan de verschuiving van het betaalmoment uiterlijk in juni geregeld te hebben, dat wort nu dus een half jaar later.
Zie ook eerder artikel

Auteur: Alfred Heeroma

1205 keer werd dit bericht gelezen