Den Bosch Politiek | Gebruik sociale voorzieningen

Gebruik sociale voorzieningen
19-Apr-2014 13:22

Leestijd 1 minuut



Het CBS heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van sociale voorzieningen. De 18 meest gebruikte voorzieningen zijn hierin meegenomen. Het blijkt dat huishoudens die van 1 of meer voorzieningen gebruik maken het gemiddelde van die voorzieningen gemiddeld 2,6 is. 2500 van de 68040 Bossche huishoudens maken zelfs gebruik van 6 of meer voorzieningen. Vooral 65-plussers en huishoudens met een laag inkomen maken gebruik van die voorzieningen, maar ook huishoudens met WSW en jeugdvoorzieningen (zoals speciaal onderwijs of leerlinggebonden financiering). Samenloop van sociale voorzieningen slaat op huishoudens die gebruikmaken van meer dan 1 voorziening. Vooral in wijk Noord komt dit veel voor, terwijl in Binnenstad/Muntel/Vliert en Maaspoort/Empel de samenloop laag is.
Twee derde van de huishoudens maakt gebruik van een sociale voorziening. Deze voorzieningen worden opgedeeld in bepaalde thema's zoals zorg, jeugd of arbeid/inkomen. Zo maken 75-plusser meer gebruik van zorg terwijl eenoudergezinnen gebruik maken van inkomensvoorzieningen. Overigens blijkt dat sommige huishoudens niet gebruik maken van alle voorzieningen waar ze recht op hebben. Daarnaast maken huishoudens ook gebruik van meerdere voorzieningen binnen 1 thema.
Als een huishouden gebruik maakt van meerdere voorzieningen, is de kans aanwezig dat er contact is met meerdere instanties (zoals belastingdienst, gemeente, zorginstellingen).
In het onderstaande document staan meer specifieke kengetallen. De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek in 2011.

Auteur: Alfred Heeroma

1384 keer werd dit bericht gelezen
Documenten:
Onderzoek samenloop sociale voorzieingen