Den Bosch Politiek | Onderzoek inval woonwagencentrum Deutersestraat

Onderzoek inval woonwagencentrum Deutersestraat
20-Apr-2014 23:15

Leestijd 3 minuten

tribuneWWC.jpeg title =
Volle tribune bij bespreking in van woonwagencentrum Deutersestraat bij commissie Bestuurszaken 17 april 2014.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek



Op 31 oktober 2013 viel een grote politiemacht met ondersteuning van het leger het woonwagencentrum aan de Deutersestraat binnen. Er zou sprake zijn van witwaspraktijken. Er werden 23 volwassen en 6 kinderen opgepakt. Uiteindelijk eindigde 16 volwassenen in de cel waar ze tot 6 dagen verbleven. Het was niet de eerste inval, ook in 2007, nog voor herinrichting van het woonwagencentrum (WWC), was er een inval.
De inval werd gedaan door de zogenaamde Taskforce B5, die criminaliteit in Brabant bestrijdt, uitgevoerd. De inval was vooraf besproken in de veiligheidsdriehoek (OM, Politie en burgemeester). Rombouts gaf afgelopen donderdag aan overtuigd te zijn dat er genoeg aanwijzingen waren om de inval te rechtvaardigen. Hij had vooraf wel aangegeven dat de kinderen, die in het WWC aanwezig konden zijn, zo snel mogelijk bij familie moesten worden ondergebracht. Als dit niet mogelijk zou zijn, moest Juvans voor opvang zorgen. Bij inval zijn wapens en geld in beslag genomen, maar volgens bewoners waren het wapens met een vergunning en wit geld.
Afgelopen donderdag, tijdens de commissie vergadering Bestuurszaken, beschreven inwoners hoe zij de inval hebben ervaren. Bij de inval werden de inwoners letterlijk van hun bed gelicht, waarbij ze niet eens de kans kregen om zich aan te kleden. Ze zeiden dat er machinegeweren met lasers op hun werden gericht en dat ze een nummer op hun lichaam geschreven kregen.
Een aantal bewoners gaven aan hogelijk verbaasd te zijn dat ze schulden zouden hebben bij de belastingdienst. Volgens sommige bewoners gaven aan nog nooit problemen met de belastingdienst te hebben gehad en altijd hun aangifte te hebben gedaan. Er is nooit met hun gecommuniceerd dat er iets niet goed zou zijn. Een andere inwoner gaf aan dat hij in overleg geld uit een onderneming in het buitenland met medeweten van de belastingdienst in Nederland te hebben ondergebracht. Conform een vaststellingsovereenkomst zou hierover een lagere tariefstelling op van toepassing zijn.
Tom de Booij, die als raadsman namens de bewoners optreedt, zegt dat berichtgeving in de media veel negatieve beeldvorming heeft veroorzaakt. Ook zou Rombouts op 15 april 2013 het WWC een vrijplaats hebben genoemd. Op basis van beschikbare informatie is de werkelijkheid anders. Op verzoek heeft Rombouts afgelopen dinsdag een gesprek gehad met de bewoners gehad. Dit is van beide zijden als positief ervaren.
De commissie gaf aan dat de verhalen, zoals die werden verteld, niet van deze tijd zijn en niet passen in een rechtstaat. De aanwezigen in de zaal waren geschokt door de getuigenissen zoals de bewoners die deden. Er werd gesproken van buitensporig geweld. De SP vroeg zich af hoe je kan verwachten dat kinderen worden ontzien als je met machinegeweren binnenvalt. Er zijn ook vraagtekens bij de inzet van het leger.
Rombouts zei toe binnen zijn ambtelijke organisatie te laten onderzoeken wat er nu wel en niet is gedaan met de afspraken, zoals hij die vooraf had gemaakt. Over het juridische gedeelte gaat de gemeenteraad niet en daar kan ze dan ook geen onderzoek naar gelasten. Rombouts kan echter wel de minister vragen om meer inzicht te geven over het handelen tijdens de inval. Hij gaf er te willen zijn voor alle burgers, dus ook voor de bewoners van het WWC. Hij heeft nogmaals aangeboden om nazorg te verzorgen. Dit is al eerder gebeurd, maar dat hebben de bewoners tot nu toe geweigerd. Veel bewoners gaven aan nu nog steeds slecht te slapen vanwege de inval.
Zowel de raad als de bewoners zijn tevreden met de toezegging van Rombouts om intensief te laten onderzoeken wat er nu allemaal is gebeurd.

Auteur: Alfred Heeroma

1407 keer werd dit bericht gelezen
Documenten:
Notitie en vragen BB over inval WWC Deutersestraat
Notitie en vragen GroenLinks en CDA over inval WWC Deutersestraat