Den Bosch Politiek | Veel verkiezingen komende tijd

Veel verkiezingen komende tijd
30-Jul-2014 23:05

Leestijd 1 minuut



Komende 7 maanden kunnen de inwoners van 's-Hertogenbosch maar liefst 3 maal gaan stemmen. Allereerst zijn er op 19 november de (uitgestelde) gemeenteraadsverkiezing. Door een gemeentelijke herindeling, waardoor ook Vinkel en Nuland bij ’s-Hertogenbosch komen, is men bij de politieke partijen in de stad al geruime tijd bezig kandidaten te zoeken, kandidatenlijsten vast te stellen en een verkiezingsprogramma op te stellen. Een aantal partijen is daar al mee klaar.
Op 18 maart 2015 kunnen de Bossche burgers weer naar de stembus. Dan vindt namelijk de verkiezing plaats voor het provinciebestuur (gedeputeerde staten). Voor het eind van 2014 moeten ook hier de kandidaten en het verkiezingsprogramma bekend zijn. Deze verkiezing is ook van belang voor de Eerste Kamer. De provinciebesturen kiezen namelijk de leden van eerste kamer. Dus indirect kunnen de burgers via deze verkiezing ook uitoefenen op het landelijke beleid.
Ook op 18 maart 2015 vinden er verkiezingen plaats voor het algemeen bestuur van het waterschap. In dit algemeen bestuur zitten bij het waterschap AA en Maas 30 leden. 21 hiervan kunnen gekozen worden via een algemene verkiezing. De andere 9 posities zijn toegewezen aan doelgroepen (bedrijfsleven die via de Kamer van Koophandel worden voorgedragen, agrariërs en nog 1 afgevaardigde voor natuur terreinen. De 21 verkiesbare plaatsen gaan vaak via politieke partijen, maar ook individuen kunnen zich kandidaat stellen. Kandidaten daarvoor moeten zich nu al aanmelden. De sluitingstermijn voor groepen is op 22 december 2014. Meer informatie over de waterschapsverkiezing is te vinden op de site van AA en Maas.

Auteur: Alfred Heeroma

1516 keer werd dit bericht gelezen