Den Bosch Politiek | Uitbreiding alcoholvrije horeca

Uitbreiding alcoholvrije horeca
03-Jul-2014 21:16

Leestijd 1 minuut



De gemeenteraad heeft op 24 juni ingestemd met een voorstel om alcoholvrije horeca toe te staan in winkels en bepaalde publieke functies (dienstverlening). Aanvankelijk was het voorstel alleen gericht op de Binnenstad, omdat dit vooral een toeristische aantrekkingskracht heeft, maar de Raad vond dat deze regeling voor de hele gemeente moest gelden. Het college is hier in meegegaan.
De bedoeling is dat door het aanbieden van alcoholvrije horeca de winkels aantrekkelijker worden en het mag ook alleen dienen als een ondersteuning van de winkel. In het voorstel zijn een aantal regels opgesteld zoals een maximaal vloeroppervlakte (35 m2) en geen aparte ingang. De gemeenteraad vroeg wel om soepel om te gaan met deze regels, omdat anders het effect in het gedrang komt. Het gaat overigens om horeca waarvoor de klanten gewoon moeten betalen. Het gratis aanbieden van dergelijke consumpties is immers altijd toegestaan (denk aan recepties, feestjes). De wetgeving legt wat betreft alcoholvrije horeca ook geen belemmeringen op, dit geldt wel voor horeca met alcohol. Het is dan ook niet de bedoeling dat horeca in winkels en dienstverlening een concurrentie wordt met bestaande horeca.
Het college wil ook gaan onderzoeken of in bestaande horeca het mogelijk is om andere zaken te verkopen (=detailhandel) zoals bijvoorbeeld het kopen van servies. Dit heeft te maken of er belemmeringen zijn in de drank en horeca wetgeving.
Middenstanders die horeca willen vestigen in hun winkel, moeten hiervoor wel vergunning aanvragen, omdat wel moet worden getoetst of het past binnen een bestemmingsplan en het omgevingsrecht.

Auteur: Alfred Heeroma

1008 keer werd dit bericht gelezen
Documenten:
Raadsvoorstel alcoholvrije horeca