Den Bosch Politiek | Gemeente wil minder afval

Gemeente wil minder afval
09-Aug-2014 22:17

Leestijd 3 minuten



Ieder huishouden betaalt een afvalstoffenheffing. Dit is gebaseerd op de werkelijke kosten die de Afvalstoffendienst maakt. Als het aan de gemeente ligt gaan die kosten omlaag, maar dan is er wel inzet van de burgers nodig. Afval kan geld op leveren en het scheiden aan de bron is dan de gemakkelijkste manier. Veel huishoudens scheiden al papier, plastic en glas en in een aantal gevallen ook tuinafval. De hoeveelheid restafval is daardoor de afgelopen jaren wel gedaald, maar uit proeven in andere gemeenten en het beleid in België tonen aan dat de hoeveelheid restafval veel lager kan. Als iedereen meewerkt is een verlaging van € 50 per huishouden mogelijk.
Twee pilots in de stad hebben al aangetoond dat de kosten omlaag kunnen. Zo wordt het restafval nu nog 1 maal per 2 weken opgehaald, maar als er minder aanbod is, kan dit worden teruggebracht naar 1 maal per 4 weken, wat een behoorlijke kostenbesparing oplevert. Het levert ook een besparing op als restafval wordt verzameld in zogenaamde semi containers en niet per huishouden in een grijze container.
Ook het scheiden van afval zou door de burgers moeten gebeuren. Het inzamelen hiervan zou ook beperkt kunnen worden. Doordat dit gescheiden afval ook weer geld oplevert, zouden daarmee de totale kosten kunnen dalen.
De gemeente streeft er naar om de komende 5 jaar 30% minder restafval te hoeven inzamelen. Op dit moment wordt 53% van het totale afval gerecycled, maar dat kan veel beter. Dit zou makkelijk naar 65% kunnen. Door het gevoerde beleid in België is daar al een percentage van 75% bereikt.
Uit onderzoek blijkt dat de meeste huishoudens bereid zijn om het afval beter te scheiden. Vooral op het gebied van papier (12% van het restafval), kunststof (20% van het restafval) en tuinafval (37% van het restafval) kunnen de bewoners nog een behoorlijke slag maken. De gemeenteraad heeft er ook voor gepleit dat vereniging worden ingezet voor het inzamelen van oud papier. Het college vindt dit wel een goed idee, maar wijst er ook op dat het een onzekere factor is. Als de papierprijs laag is, zouden verenigingen sneller kunnen besluiten de inzameling te staken en dan zou de gemeente weer bij moeten springen (wat dan weer kostenverhogend werkt).
De gemeente past nu al in bepaalde gevallen diftar tarieven toe. Zo kunnen inwoners tegen geringe kosten (€ 0,05/kg) afval zoals puin aanbieden bij de gemeentewerf. Gebleken is dat hierdoor zwerfafval is verminderd. Ze wil bekijken of het mogelijk is om een verdere differentiatie in tarieven door te voeren, waardoor scheiden aan de bron beloond kan worden. Het principe blijft echter dat de vervuiler betaalt. De gemeente gaat ook bekijken of in wijken met veel zwerfafval de opsporing beter kan. De pakkans is nu vrij klein. Als achterhaald kan worden wie afval heeft gedumpt, kan rekenen op een forse boete. Maar de gemeente wil ook bekijken of het mogelijk is om het totaal van afval (al dan niet gescheiden) te verminderen. De voorlopige doelstelling is 10 kilogram minder in 2030. Bij recyclen kan men ook denken aan hergebruik van meubels, kleding en textiel via bijvoorbeeld kringloopwinkels.

Auteur: Alfred Heeroma

2168 keer werd dit bericht gelezen
Documenten:
Raadsvoorstel uitwerking afvalstoffenplan
Discussienota afvalstoffenplan