Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 23 januari 2025

Den Bosch Politiek | De Bartenbrug, de schuldige ligt op het kerkhof

De Bartenbrug, de schuldige ligt op het kerkhof

09-september-2013 23:55:00

Leestijd 4 minuten

Op maandag 9 september 2013 heb ik op verzoek van het Brabants Dagblad iets voorgedragen op de kist. Helaas bleken 3 minuten toch tekort, vandaar hieronder de tekst zoals ik hem had willen uitspreken:
Vanavond ga ik het hebben over de Bartenbrug, maar vooral wie de echte schuldige is in dit complot. Ik neem u even mee terug in de tijd.
In 1872 werd de vestingwet opgeheven. Tot die tijd had Den Bosch alles gedaan om wat van buiten kwam ook buiten te houden, maar toen ze ineens de polder in mochten, konden ze niet wachten Al snel werd buiten de muren gebouwd, alleen die verdomde sloten, daar moest iets overheen zodat je geen natte voeten kreeg. In die tijd was er armoede en als er al een brug kwam, waren de mensen alleen maar blij, denk ik zo. Ook de ontsluiting van de Hinthamerpoort moest er komen. Die was er wel, maar kon beter.
Nu zo'n 140 jaar later liggen er nog steeds veel van die sloten. Daarin niets veranderd. Ze noemen het nu rivieren, maar het blijven sloten, je zou ze moeten dempen, maar dan raak ik een teer punt, maar bedenk, als het kalf verdronken is, dempt men de put. En over al dat water worden nog steeds bruggen gebouwd. Kunstwerken noemen ze dat in de bouwwereld. Is het kunst om een brug te bouwen. Ja soms. De ene keer letterlijk een kunstwerk, de andere keer figuurlijk een kunst. En aan een politieke bruggenbouwer heb je ook al niets, zo is gebleken.
In de Bossche encyclopedie vond ik de volgende omschrijving van de oude Bartenbrug uit 1936:
De brug is in het wegbeeld weinig opvallend en heeft geen bijzondere technische of esthetische kenmerken. Ook is er geen sprake van een zeldzame constructie.
Tja was het daar maar bij gebleven.
Hoe je het ook wendt of keert, er liggen al vele bruggen en de vraag waarom het bij de Bartenbrug fout ging, dat zal vast in de toekomst nog wel eens in een duur betaald rapport komen. Maar de vraag is, moest er wel een nieuwe brug komen? Nee natuurlijk niet. Die oude brug was wel wat verrot, maar ook nooit gebouwd voor het zware verkeer van tegenwoordig en jaren lang stond er ok een bordje dat zwaar verkeer niet gewenst was. En wat moet al dat zware verkeer toch in de stad. Niets, sterker nog de gemeenteraad wil zoveel mogelijk het gemotoriseerde verkeer uit de stad weren.
Dus een brug die de toestroom beperkt is alleen maar goed, maar heb ik dat ooit als argument gehoord? En toen de raad vond dat er een brug moest komen, vonden ze een ontwerpwedstrijd ook wel leuk. Ooit klachten gehoord, ja dat wel, maar heel stilletjes.
Nou de rest kent u, geen brug, geen wethouder, geen GroenLinks en wel (wacht)geld kwijt. Maar wie is hier nu schuldig?
Wethouder Schouten? Dat is niet waarschijnlijk, want hij kreeg dit dossier in zijn handen geduwd en kon toen het tij eigenlijk al niet meer keren. En hoe kan iemand nu schuldig zijn als hij een mes van zijn GroenLinks vrienden in zijn rug geduwd krijgt.
Is de gemeenteraad dan schuldig? Dat zou zomaar kunnen, want ze lieten zich eerst inpalmen en toen bleek dat het hele grapje uit de hand liep deed de raad waar ze goed in is, elkaar de schuld geven.
Het publiek? nee dat is nooit schuldig, die staan er bij, snappen het niet of denken dat er toch niet naar hen wordt geluisterd.
De aannemer dan, zou ook kunnen, maar die wil eigenlijk alleen geld verdienen.
Maar ik zal u onthullen dat de echte dader op het kerkhof ligt …
De echte schuldige is natuurlijk Frederik Hendrik, de stedenbedwinger. Of eigenlijk is het de schuld van de zilvervloot, want zonder die zilvervloot was er nooit geld geweest om Nederland van de grond te krijgen en had hij ook in 1629 de stad niet kunnen veroveren. 4,5 maand stond hij met de voeten in het water totdat hij het wegpompte. Je zou denken, je hebt geen bruggen meer nodig, maar dat is niet het geval.
Dus Frederik Hendrik is schuldig; hij ging een Een brug te ver, Den Bosch was een brug teveel, hij kon geen bruggenhoofd slaan, en was een spanbrug beter geweest.
Ach beklaag u maar, u bent immers Bosschenaar. Het enige wat ik me afvraag wat pastoor Barten hier van vindt. Zeker nu ik heb vernomen dat er zwaar geschut ingezet gaat worden.

Auteur: Alfred Heeroma

2339 keer werd dit bericht gelezen