Den Bosch Politiek | Is kunst cultuur en visa versa?
Is kunst cultuur en visa versa?
09-mei-2013 14:19:00
Leestijd 3 minuten
Bij het opruimen van mijn administratie kwam ik een artikel tegen met als kop 'Cultuur verbindt mensen'. Die kop roept vraagtekens op. Volgens van Dale is één van de betekenissen van cultuur 'het geheel van geestelijke verworvenheden van een land, volk enz.; beschaving'. In die context is die kop wel vreemd, zeker in een land dat multicultureel is. Maar het artikel begint met een uitspraak van wethouder Weyers: "De grote opgave voor onze gemeente is het aantrekken en behouden van talent. Dat is nodig om de stad aantrekkelijk te houden voor inwoners, bedrijven en investeerders. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst". Maar verder lezend, komt ineens iets anders naar voren: "Laten we – in plaats van deze uitgaven steeds aan de kaak te stellen – de komende jaren vooral trots zijn op de kunst en cultuur waar we over beschikken in onze stad. We moeten ons realiseren dat het heel bijzonder is wat hier allemaal afspeelt". Hij zegt hiermee dat kunst en cultuur los moet worden gezien dan de economische waarde, want "het economisch belang is inmiddels dus wel duidelijk. Nu is het de tijd om vooral verder te kijken", aldus Weyers.
Maar wat is dan de verbintenis tussen kunst en cultuur. Kunst is een culturele expressie, maar niet alle culturele expressie is kunst. En niet alle kunst kan ik waarderen, net zo goed als ik niet alle culturele expressies begrijp. Sterker nog, wat is nu eigenlijk de culturele expressie van onze stad. Is dat de cultuur historie, is het Jeroen Bosch, is het de Bosch Parade of is het de wijze waarop we met elkaar omgaan. Weyers vindt dat er ruimte moet zijn voor experimenten, ook ruimte voor mislukking. Hij geeft aan dat de overheid en instellingen een andere rolverdeling krijgen.
En ja, de lokale overheid mag dan wel 5 ton extra beschikbaar hebben om bezuinigingen op te vangen, maar de gevolgen zijn merkbaar. De Muzerije moet een hele andere werkwijze krijgen, de rol van de bibliotheek moet anders worden en afgezien van een nieuwbouw van het theater, zou de rol van het theater ook wel eens ter discussie mogen staan. Daarnaast gaat ook de W2 haar programmering aanpassen. Dit allemaal omdat ze het anders niet redden.
Dat culturele expressie belangrijk is voor de economie van de stad, wordt dus erkend, maar hoe ver moet je als overheid gaan om dit te stimuleren? Ver blijkt, want dit jaar krijgt de stad het thema "'s-Hertogenbosch, totaal cultureel" mee en dat wordt gestart met de opening van het museumkwartier op 24 mei aanstaande. Doel van het thema is om meer mensen terug te laten keren voor meerdere bezoeken. Dus kunst en cultuur zijn dus belangrijke economische pijlers, maar wel twee totaal verschillende pijlers. In de praktijk worden ze dus wel bij elkaar geveegd. "Het gaat over de relatie tussen kunst en samenleving, over ondernemerschap, maar vooral over het aantrekkelijk houden van onze stad voor talent. Ik hoop na de zomer de eerste resultaten te kunnen presenteren" aldus Weyers.
Nu kun je zeggen dat iedereen een talent heeft. Dat is dan ook het motto waarmee de talentenbank in de stad werkt. Maar dat heeft niets met de talenten te maken die Weyers bedoelt. De talentenbank wil mensen die iets voor een andere kunnen betekenen, met iemand anders koppelen. Weyers wil juist talenten uit de kunst een kans geven, wat weer iets anders is. Weyers: "Ik vind het belangrijk dat iedereen de kans krijgt zich te ontwikkelen". Dat ontwikkelen zal voor velen al een kunst zijn. Cultuur is er al, want dat is al een verworvenheid, alleen het er mee omgaan, dat is een kunst.