Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing Over Contact Disclaimer
Politieke partijen in overtreding

Politieke partijen in overtreding
26-Nov-2014

Leestijd 2 minuten

verkiezingsmateriaal.jpg title =
In de voorbereiding naar de verkiezingen is veel verkiezingsmateriaal in de stad verspreid, dat ook na de verkiezingen aanwezig is
Fotograaf: Marlise Meulendijks


De verkiezingen zijn voorbij en de formatie is al begonnen. Het probleem is dat een aantal burgers helemaal niet zo blij is. Om aan stemmen te komen hebben flyeraars werkelijk honderdduizenden flyers en ander campagne materiaal in de stad verspreid. Op de site van D66 (de grootste partij) staat zelfs een ode aan de flyeraars en een aantal partijen bedanken de kiezers voor hun stem. Maar nu de verkiezingen voorbij zijn, wordt het angstvallig stil, het werk is gedaan en het afkicken begint.

Eigenlijk zouden alle partijen die uitgebreid hebben geflyerd op de bon moeten worden geslingerd. Er is namelijk behoorlijk wat flyermateriaal in de stad achtergebleven. Het vervuilen van de openbare is verboden en stadstoezicht heeft al eens gezegd meer aandacht te hebben voor het principe ‘De vervuiler betaalt’ Vaak is de vervuiler moeilijk te achterhalen , maar in dit geval kun je de politiek organisaties gewoon aanspreken en dus verbaliseren.

Via BIN berichten ontving ik zelfs de oproep om in de buurt rond te kijken, want een bepaalde partij heeft gebruik gemaakt van deurhangers. Lastig als je als bewoner net op vakantie bent en inbrekers nu wel heel makkelijk kunnen zien waar mensen niet thuis zijn.

Het zou dan ook heel positief zijn van de politieke partijen dat ze niet afkicken, maar komende dagen juist weer de straat op gaan om de rotzooi op te ruimen. Dat heeft 2 voordelen: de straten worden ontdaan van straatvuil en de politici zijn zichtbaar. Elke politieke partij die oproept tot een leefbare stad, zou daar nu zelf alvast een start mee kunnen maken.

Daar zou het niet bij moeten blijven, laat de politieke partijen elke maand de stads (en dan bedoel ik de hele stad) ingaan om buurten en wijken schoon te maken. Dan kunnen ze laten zien dat ze tenminste een klein beetje voor de kiezers staan. Want de afgelopen jaren hebben de politici duidelijk niet voor de kiezer gestaan.

Auteur: Alfred Heeroma
1794 keer werd deze column gelezen