De gemeente wil 275 tot 300 woningen realiseren op de voormalige TGG-velden in De Donken, vlakbij de Ploossche Plas. Hiervoor moet de bestemming van de voetbalvelden worden gewijzigd in het omgevingsplan. Dit kan alleen als er een concreet plan is. Dit ligt nu op tafel in de vorm van een Ruimtelijk en Functioneel Kader en een Beeldkwaliteitsplan. De bedoeling dat er drie appartementsgebouwen komen met een maximale hoogte van 28 meter en waar jong en oud samen kunnen wonen. De gemeenteraad is afgelopen dinsdag akkoord gegaan met de plannen.
De sportvelden zijn sinds 2022 verlaten. De gemeente wilde er eerst 100 tot 150 flexwoningen bouwen, omdat die snel zijn te realiseren. Bij uitwerking van de plannen bleek dat er een geluidswal moet worden gebouwd. De kosten daarvoor zijn aanzienlijk en heeft gemeente gekozen voor een permanente oplossing voor woningbouw.
Van de ongeveer 300 woningen moet 70% betaalbaar zijn. Hierin zitten ook huurwoningen bij en Zayaz heeft interesse om deze te ontwikkelen en te beheren. Verder is een uitgangspunt dat er zoveel mogelijk groen met zijn. De gemeente ontwierp hierop een idee een legde dit voor aan bewoners. Ook is er een enquête gehouden onder de bewoners. Deze leverde een aantal zienswijzen waarop het plan is aangepast en ter inzage is gelegd. Hierop kwamen nog een aantal zienswijzen.
Het betrof onder andere de buurtkamer die in de plannen is meegenomen. Een aantal bewoners maakte zich zorgen dat er nachtelijke feestjes kunnen ontstaan, net als bij de voormalige sportkantine. De buurtkamer moet echter een ontmoetingsplek worden met een dagfunctie. Het zal een kleinschalige ruimte van maximaal 100 m2 worden. Hiermee verwacht de gemeente geen overlast.
Een andere zorg was dat door de extra bewoners ook een toename zal zijn van de verkeersdruk en dat de bestaande wegenstructuur dit niet aankan. De gemeente heeft dit laten doorrekenen en verwacht geen echte problemen. Hooguit tijdens de avondsprits kan het iets drukker zijn.
Als het omgevingsplan is aangepast, hoopt de gemeente snel aan de slag te kunnen gaan. De gemeente is nu eigenaar van de grond en zal deze verkopen aan Zayaz en een marktpartij. Zayaz moet nog wel akkoord gaan. De gemeente wil dat ze 2 van de 3 blokken gaan ontwikkelen. Daarmee kunnen dan 70% sociale- en middenhuur woningen worden gerealiseerd. 30% wordt dan midden tot dure koopwoningen. Bewoners die nu in de omgeving wonen geven aan interesse te hebben om door te stromen naar de nieuwe woningen, maar ook starters geven aan dit te zien als een opstap om in deze buurt te wonen.
In de omgeving zijn ook drie verenigingen actief. Het gaat om de Volkstuinvereniging, Kynologenvereniging en Werkhondengroep Zoetelieve. Die hoeven zich volgens de gemeente geen zorgen te maken. Een vereniging gaf aan niet meer te beschikken over een overeenkomst voor het gebruik van de grond. De gemeente zal dit nagaan en zorgen dat dit in orde komt. Wel kan er tijdens de bouw overlast ontstaan en toegezegd is dat hierover zal worden gecommuniceerd.
Voordat er gebouwd kan worden, zal de gemeente kosten moeten maken zoals het slopen van de huidige bebouwing en bouwrijp maken. Die kosten worden geraamd op € 10 miljoen. Deze denkt de gemeente terug te krijgen na de verkoop en bouw van de woningen, zodat het plan kosten neutraal uitgevoerd kan worden.