Leestijd 2 minuten

Fotograaf: Zin In Den Bosch - Bron: Zin In Den Bosch
City Marketing is een relatief nieuw begrip in marketingland. In Den Bosch begon Den Bosch Partners (DBP) in 2022 met de promotie van de stad. Dat bleef niet onopgemerkt en werd genomineerd voor de Citymarketing trofee 2025, maar moest de prijs toch laten aan Almere.
De jury was onder de indruk hoe snel DBP een professionele organisatie heeft weten op te zetten. Volgens de jury weet DBP wat ze doen en willen bereiken. "Den Bosch Partners heeft inhoudelijk een goed verhaal dat echt aansluit bij het Den Bosch gevoel, met als kern 'de kunst van het samenleven' en het motto 'de zin van het leven is de zin in het leven'.", volgens de jury.
De jury is benieuwd hoe de volgende stap van verbinding tussen marketing, branding en bredere community ontwikkeling zal uitwerken.
De prijs ging naar Almere, mede omdat daar al langer aan de weg wordt getimmerd. Almere werkt al 25 jaar aan een consistent programma vanuit een goed doordachte integrale en geïntegreerde visie. Ze gebruiken goed dat ze een jonge, open en inventieve stad zijn. En weet op een goede manier de eigen merkwaarden toe te passen.
De derde kandidaat was Breda Marketing, maar de jury kreeg bij het inhoudelijke verhaal en de merkwaarden gastvrij, groen en grenzeloos weinig gevoel.
Marketing is niet alleen een stedelijke aangelegenheid, maar vaak worden ook regio's gepromoot. Brabant Partners mocht hiervoor de Regiomarketing Innovatie Award in ontvangst nemen. Dit is de eerste keer dat deze prijs werd toegekend. Brabant Partners ontwikkelde Wandelstarter om zo de spontane wandelaar en andere recreanten goede mogelijkheden te geven om te wandelen in de natuur, maar ook andere mogelijkheden, zoals horeca, te combineren. Door de mogelijkheden blijken de wandelaars positief beïnvloed te kunnen worden.
De andere genomineerden waren Brandteam InFlevoland (wonen in Flevoland) en Eiland Marketing Goeree-Overflakkee (zoeken naar een balans tussen bewoners en toeristen door het aanbieden van een Eilandpas).
Auteur: Alfred Heeroma
34 keer werd dit bericht gelezen
Leestijd 1 minuut

Fotograaf: NPO-Spieren voor Spieren - Bron: Spieren voor Spieren
Elk jaar organiseert 3FM Serious Request het Glazen Huis. Een aantal DJ's verblijven dan 24 uur per dag in een studio die op een locatie in Nederland staat. Dit jaar zal de actie van 18 tot en met 24 december op de Markt in Den Bosch plaatsvinden. Er zal geld ingezameld worden voor Spieren voor Spieren.
Vaak worden in aanloop tot de actie door bewoners diverse acties opgezet om geld in te zamelen voor het beoogde doel. De gemeente hoopt dat er ook in Den Bosch bewoners zijn die zich willen inzetten.
De ziekte treft ongeveer 20.000 kinderen in Nederland, waarbij de spierkracht dagelijks minder wordt en bewegen moeilijker. De gemeente zet in op verbeelden, verbinden en vieren en zou het mooi vinden als deze krachten worden ingezet voor acties. "Met creativiteit, saamhorigheid en actie laten we zien wie we zijn: een gemeenschap die er voor elkaar is, juist als het erop aankomt. We roepen inwoners, ondernemers, scholen, sportclubs en verenigingen op om mee te doen. Elke dag telt. Elke bijdrage helpt", aldus het bericht.
De gemeente wilde al langer dat het Glazen Huis een keer naar Den Bosch zou komen. Ze heeft het overleg hierover als prettig ervaren en hoopt dat het een veilig en onvergetelijk evenement wordt.
Auteur: Alfred Heeroma
53 keer werd dit bericht gelezen
Leestijd 1 minuut
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek
Jarenlang was de turnhal in de Maasport het onderkomen van topsporters in Nederland. NOC*NSF financierde het gebruik van hal door turners, maar stopt daar per 1 september mee. Dit zou betekenen dat de hal vanaf die datum geen huurder heeft. Turnvereniging Flik-Flak maakt ook gebruik van het gebouw waar de turnhal zit en diende een plan in voor de toekomst. Dat deed ook Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). De gemeente bekeek de twee plannen en vond het jammer dat er niet een gemeenschappelijk plan was.
De gemeente verhuurt de hallen en beoordeelde het plan van de KNGU als beste. In dat plan is ook ruimte voor Flik-Flak. De gemeente geeft aan blij te zijn dat er een nieuwe invulling van de hal komt.
Auteur: Alfred Heeroma
43 keer werd dit bericht gelezen
Leestijd 2 minuten

Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek
Als er overlast van dieren is, dan geldt dat meestal voor buitengebieden. Binnen het stedelijk gebied zijn er maar weinig dieren die voor overlast zorgen. Een uitzondering hierop is de Canadese gans. Jaarlijks zijn er ongeveer 200 klachten in Den Bosch over deze dieren. Het gaat dan om geluidsoverlast, vervuiling en verkeershinder. De gemeente kan er weinig aan doen omdat Europese vogelrichtlijn aangeeft dat het een beschermde diersoort is. Toch is in 2022 een pilot gestart om te bekijken of er iets gedaan kan worden. De resultaten vallen tegen.
De meest succesvolle maatregel is het onschadelijk maken van eieren van 2022 tot en met 2024 zijn 1485 eieren bewerkt zodat deze niet uitgebroed kunnen worden. Door deze maatregel groeit de populatie veel minder snel. De ganzen hebben in de stad geen natuurlijk vijanden (zoals de vos).
Er is ook gekeken of het laten begroeien van waterkanten helpt. Door de begroeiing zouden vogels minder makkelijk uit en in het water kunnen, maar dat werkt amper. Ook het laten groeien van kruiden die de vogels niet eten, helpt amper. De vogels eten vooral gras en waar ze eten krijgt het gras amper de kans om te verruwen.
Ook sportvelden zijn in trek bij de ganzen, zozeer zelfs dat een aantal velden door de poep onbespeelbaar worden. Hier zijn diverse maatregelen uitgeprobeerd zoals gebruik van lasers, vliegers en het afzetten van de velden, maar met minimaal resultaat. De kosten van de experimenten zijn ruim € 15.000 per jaar.
Ook maken de dieren veel geluid, ook tijdens de nachten. Het probleem is dat er geen geluidsnormen bestaan voor dieren. Hoewel er piekgeluiden zijn gemeten tot 99 decibel, blijven de geluiden meestal beneden de algemene grenswaarde van 70 decibel. Tijdens de nacht kan dit leiden tot verstoring van de nachtrust. Hoewel de meetwaarden binnen de grenzen blijft is de beleving van veel mensen anders. De bewoners zijn betrokken geweest bij het onderzoek.
De poep van de ganzen levert geen direct gevaar op voor de volksgezondheid, want het vooral verteerd gras. Wel levert de poep hinder op. Het wordt meegenomen bij de reguliere schoonmaak van straten en andere gebieden.
Het betrof een pilot. Deze wordt in overleg met de provincie nu voortgezet tot en met 2027. De nadruk blijft liggen op de beheersing van de populatie. De pilot is en blijft vooral op West Noord/Maaspoort en Groote Wielen. Dit zijn gebieden met veel water.
Auteur: Alfred Heeroma
65 keer werd dit bericht gelezen
Leestijd 1 minuut
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek