Den Bosch Politiek | Bossche raad ziet plan FC niet zitten, VMBO wel
Bossche raad ziet plan FC niet zitten, VMBO wel
27-december-2010 21:13:56
Leestijd 3 minuten
FC Den Bosch hoeft niet op extra financiële steun te rekenen van een meerderheid in de Bossche gemeenteraad. Dat valt af te leiden uit de eerste reacties van fractievoorzitters op het reddingsplan, dat donderdag is gepresenteerd door de adviseurs Geert Snijders en Leo Markensteyn. Na diverse eerdere financiële injecties door de gemeente, lijkt er in de raad nauwelijks vertrouwen dat het ooit nog goed komt met FC Den Bosch. "Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het bestuur dit zelf als een goede oplossing ziet. Wij zijn in elk geval uitermate kritisch. Er moeten veel vragen beantwoordworden", zegt Ben Wagemakers (CDA). Het voorstel om een schuld van 1.650.000 euro kwijt te schelden in ruil voor de inzet van spelers en stafleden voor 1000 à 1200 uur per jaar bij maatschappelijke projecten wordt als niet realistisch gezien.
Hanneke Welten (Trots): "Dat is dan 330 euro per uur. Voor dat bedrag wil ik ook wel werken!" Ruud Schouten (GroenLinks) realiseert zich dat de gemeente de lening van 1.650.000 euro ook kwijt is, als de club failliet gaat. Maar anders gaat het nóg meer kosten. "Wij hebben de vorige keer, toen weer om steun werd gevraagd al tegengestemd. De keer dáárvoor hadden we al gezegd dat het voor ons de laatste keer was."Hermie van Ommeren (PvdA) noemt het geldtekort en gebrek aan inkomsten bij FC Den Bosch na de vorige reddingsoperatie 'onrustbarend': "Ik heb het gevoel dat we steeds hetzelfde verhaal horen. Het lijkt me niet alleen een liquiditeitsprobleem. Wordt de club eigenlijk wel goed bestuurd?" Ceciel Visscher (SP): "Wij staan er zeer sceptisch tegenover. Zeker in het licht van bezuinigingen die we waarschijnlijk al krijgen op de breedtesport. FC Den Bosch is dan niet het eerste waar je van zegt: dat moeten we zeker overeind houden." Jos van Son (Rosmalens Belang) mist in het reddingsplan samenwerking met andere clubs, bijvoorbeeld op het gebied van opleiding van spelers. „"Bovendien zijn we nu juist bezig te bezuinigen." D66 wil eerst de meningen peilen. Jan Smit: "Als veel Bosschenaren vinden dat de club overeind moet blijven, dan moet je daar rekening mee houden. Daarnaast vragen we ons wel af of in het businessplan voldoende garanties staan voor inkomsten." Bosch Belang zegt wel bij voorbaat FC Den Bosch op een of andere manier tegemoet te willen komen. "Omdat de club een belangrijke maatschappelijke betekenis heeft."
Een ander voorstel dat de adviseurs hadden was het vestigen van het VMBO in Stadion De Vliert. Dat klinkt directeur Ad Machielse van het Duhamel College 'als een droom' in de oren. Dat zegt hij in reactie op de suggestie van de adviseurs van FC Den Bosch die er wel toekomst in zien wanneer de drie vmbo-praktijkscholen van Den Bosch (Duhamel College, Hervion College en Helicon Groenschool) in of aan de hoofdtribune worden gebouwd. "Ik word daar wel warm van. Het is centraal gelegen in de stad, dus goed bereikbaar. Ook zijn de sportfaciliteiten in de buurt ideaal, en er zijn natuurlijk veel middelbare vakopleidingen gevestigd in de directe omgeving. Daar zie ik kansen voor een krachtige samenwerking, want dan kunnen we van elkaars faciliteiten gebruik maken." Ook directeur Huub Quaedflieg van het Hervion ziet de locatie als een 'brandpunt van onderwijs'.
Toen de gedachte opkwam om één stedelijk vmbo-college te bouwen, stelden de drie directeuren meteen als eis dat de scholen zelf hun kleinschaligheid moesten blijven behouden. Eén groot massaal schoolgebouw was juist niet de bedoeling. Machielse en Quaedflieg zien wat dat betreft toch wel mogelijkheden bij het stadion. Machielse: "Er is voldoende ruimte daar om die kleinschaligheid toch te garanderen. Het is maar net hoe je het bouwt natuurlijk."
"Er moet in ieder geval niet één voordeur komen waar elke dag 1500 leerlingen doorheen stormen," vindt Quaedflieg. Onderwijswethouder Bart Eigeman kon nog niet reageren.
Auteur: Alfred Heeroma
615 keer werd dit bericht weergegeven