Den Bosch Politiek | Bus zorgenkind in centrum
Bus zorgenkind in centrum
30-december-2011 12:10:02
Leestijd 3 minuten
De Vughterweg in Den Bosch. Voor héél veel forensen die in de stad werken is het doordeweeks een dagelijkse martelgang om van en naar het werk te komen. Al bij het Heetmanplein (Willemsplein en Wilhelminaplein) loopt het verkeer in de spits vast. Maar vaak staat het onder de Draak al stil. Den Bosch wil het Heetmanplein op de schop nemen en heeft uit vier verkeersmodellen de variant A gekozen. Dat is de goedkoopste oplossing voor 5,5 miljoen euro.
Bram Cazius uit Gouda, verkeersdeskundige op het gebied van openbaar vervoer, deed een intensieve studie naar de modellen die Den Bosch heeft laten maken en komt tot een harde conclusie: "Den Bosch doet niets voor de bussen op het nieuwe Heetmanplein. En de fietser komt er in variant A ook heel bekaaid af. Wat ik zo raar vind, is dat de provincie daarbij Den Bosch niet op de vingers tikt. Een beetje provincie met ballen zou dat wél doen. In het programma Hoogwaardig Openbaar vervoer Noordoost Brabant staat namelijk het Heetmanplan in de top drie van plekken waar vóór 2015 een flinke slag moet worden gemaakt. De provincie heeft er in de ideale situatie ook bijna 6,5 miljoen voor over. Onvoorstelbaar dat je dan, vooral omdat je over de concessie van het openbaar vervoer gaat, daar Den Bosch niet op aanspreekt", zegt Cazius. Zelf zat hij jaren in het openbaar vervoer in het westen van Nederland. Eerst als buschauffeur voor Centraal Nederland (het latere Connexxion), later als routeplanner voor busvervoer en uiteindelijk vervoersdeskundige. Op de fiets langs de route Emmaplein, Draak, Willemsplein, Wilhelminaplein, Parklaan, Vughterweg en rotonde bij De Witte, laat Cazius de knelpunten nog eens zien. "Het autoverkeer krijgt héél veel ruimte in de binnenstad, waar ruimte juist schaars is. De gemeente hangt de filosofie aan dat de auto tot diep in de stad moet kunnen komen. Maar succesvolle transferia bewijzen al het tegendeel. Den Bosch heeft nu dé kans om het goed te doen. Je ziet in de spits stadsbussen de auto's voor zich 'uitduwen' naar de stoplichten. Ik heb op zeker een paar plekken gezien dat er met een niet al te dure reconstructie vrije busbanen te maken zijn. De bus kun je bij het stoplicht in de voorrang gooien ten opzichte van het autoverkeer. Dat voorkomt stagnatie en dan stroomt het totale verkeer beter door."
Volgens Cazius is variant A een hele ongelukkige voor het busverkeer. "Kijk maar eens welke lijnen allemaal per uur voorbij komen op het Heetmanplein. De P&R-bus (60), maar ook de lijnen 62, 68, 155, 156, 159 en 160. Samen al 34 ritten in beide richtingen. Dan nog de acht ritten van Koningsweg, Heetmanplein, Vughterbrug. Alles bijeen 42 ritten. Verdeeld over het uur dus elke negentig seconden een bus. En dat moet straks in variant A de T- splitsingen kruisen van Parklaan-Wilhelminaplein en die van Willemsbrug-Willemsplein. Hopeloos. De buschauffeurs van Arriva halen nu hun rijschema al niet eens. Er is niet eens tijd voor een plaspauze. En het fietsverkeer komt er ook slecht vanaf."
De rotonde bij hotel Vught (De Witte) is op dit moment ook veel te 'zuinig' uitgevoerd. "Hier had eigenlijk een turborotonde moeten liggen. Maar dat zullen ze nu wel niet meer veranderen."
Auteur: Alfred Heeroma
440 keer werd dit bericht weergegeven