Voor grotere cultuurproducties is er vaak een subsidiepot beschikbaar, maar voor kleinere producties, vooral op wijk- of buurtniveau is het een stuk lastiger om aan financiële ondersteuning te komen. Provincie Noord-Brabant zal tot en met 2027 € 900.000 beschikbaar stellen voor het Buurtcultuurfonds. Hiermee hoopt de provincie sociale verbinding, creativiteit en een betere leefomgeving te stimuleren. Aanvragen kunnen vanaf 7 januari 2025 worden ingediend.
Gedeputeerde Bas Maes (Cultuur): "Met het Buurtcultuurfonds geven we ruimte aan creativiteit in de buurt. Als provincie willen we meer Brabanders in contact laten komen met kunst en cultuur, niet alleen in het museum of theater, maar ook in hun eigen buurt. Dat het daarnaast ook nog bijdraagt aan sociale verbindingen sluit ook aan bij ons beleid om kunst en cultuur in te zetten voor maatschappelijke vraagstukken zoals het tegengaan van eenzaamheid of polarisering."
De bedoeling is dat het gaat om subsidies voor activiteiten die in buurten en wijken ontstaan en dus niet ten goede komt aan cultuurmaker die al subsidie krijgen. Aanvragen kunnen variëren van straattheater en wijkopera's tot textielprojecten en verhalenkamers. Het een traject van 3 jaar zodat er € 300.000 per jaar beschikbaar is. Als het jaarbudget op is, dan kunnen dat jaar geen aanvragen meer worden ingediend.
Het Buurtcultuurfonds is een gezamenlijk project van de provincie Noord-Brabant en het Cultuurfonds Noord-Brabant. Al sinds 2011 voert het Cultuurfonds de buurtcultuurregeling namens de provincie uit.
Een voorbeeld van een buurtproject is de theaterproductie Hond van Boschveld. Dit werd opgezet vanwege het 10-jarig bestaan van Copernikkel, een coöperatie van diensten in Boschveld. In de voorstelling vertellen een zwerfhond en een oude boom over cultuurverschillen, menselijk onvermogen en veerkracht in de buurt. Meer dan 80 buurtbewoners werkten samen met professionals, zoals theatermaker Janneke Franke en Balkanband Scheepskameel, om een voorstelling te maken die verbindt en inspireert. Het project bracht bewonersinitiatieven samen, zoals de Naai Meet-up en Wereldkeuken, en versterkte de sociale cohesie in Boschveld.
Afgelopen dinsdag stemde Bossche gemeenteraad in met het lokale Wijkenprogramma. Dit heeft een gelijksoortige insteek. De gemeenteraad nam nog wel een motie aan waarin een aantal kaders zijn opgenomen. Bij de uitvoer van het dit Wijkenprogramma mag wel gebruikgemaakt worden van ondersteuning van gesubsidieerde cultuurmakers. De gedachte hierachter is dat buurtbewoners niet altijd beschikken over kennis voor het maken van een cultuurproductie.