Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Vrijdag 2 mei 2025

Den Bosch Politiek | Engelen en West in verweer tegen lijn 65

Engelen en West in verweer tegen lijn 65

15-december-2010 21:29:00

Leestijd 3 minuten

Wijkraad West en de Bestuursraad Engelen/ Bokhoven gaan de krachten bundelen. Ze trekken gezamenlijk op tegen de nieuwe dienstregeling van busbe­drijf Arriva, waarbij lijn 65 niet meer langs het in aanbouw zijnde Jeroen Bosch Ziekenhuis komt en ook winkelcentrum De Helftheu­vel niet meer aandoet. Want de route van de 65 (tussen het NS-sta­tion en Engelen voert sinds maan­dag langs de Brabanthallen en De Gruyterfabriek. Hoewel de nieuwe regeling inmid­dels van kracht is, ondanks een handtekeningenactie en hun geza­menlijk bezoek aan het provincie­huis, zijn 'West' en 'Engelen' niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Gisteravond kwamen ze bij elkaar met de bedoeling om er samen hun best voor te doen dat er (weer) een rechtstreekse busverbinding met het ziekenhuis komt. "Het zijn koppige organisaties, de provincie en Arriva", zo heeft Hans Kieft van Wijkraad West er­varen. "We waren te laat met ons protest, zeiden ze bij de provincie. Dus daarom komen we nu al in het geweer tegen de busregeling van volgend jaar."
Voor inwoners van West ligt het nieuwe ziekenhuis op fiets- of loopafstand, is de redenering van busbedrijf Arriva. Tot verbazing van Kieft: "Voor veel ouderen is de fiets geen optie. Zij moeten nu met de bus eerst naar het station en dan weer terug naar het zieken­huis. Dat kost ze minstens een uur extra, àls ze tenminste de aanslui­ting halen. Dus kiezen straks meer mensen voor de auto. Het is een vi­cieuze cirkel." Inwoners van Engelen die voor­heen binnen tien minuten bij de Helftheuvelpassage waren, doen er nu (via het station) ruim veertig minuten over. "Dat kost ons klan­ten", voorziet Gery de Bruin, voor­zitter van winkeliersvereniging De Helftheuvel. "Mensen uit Engelen zijn voor veel voorzieningen op ons aangewezen. Als ze straks op het station moeten overstappen, kost dat ons onherroepelijk klan­ten. Of ze komen met de auto, ter­wijl de parkeerdruk hier al hoog is. Nee, wat ons betreft wordt die regeling zo snel mogelijk terugge­draaid", aldus De Bruin, die nog voor kerst een brief op de post doet naar Arriva en provincie.
Empel, met ongeveer evenveel in­woners als Engelen, is heel tevre­den over het openbaar vervoer. In Engelen leek het ook beter te gaan, sinds 2007 rijdt ook op zondag een bus, die ook Bokhoven aandeed. Maar helaas, Bokhoven is voortaan weer aangewezen op de regiotaxi. "Da’s toch van de gekke: een lusje van 10 minuten is al te veel", stelt Martin Berens van de Bestuursraad Engelen/ Bokhoven. En: "Hoe slechter je het openbaar vervoer maakt, hoe minder men­sen er gebruik van maken. Zo kom je in de neerwaartse spiraal." Be­rens hoopt ook de gemeenteraad te kunnen overtuigen van de nood­zaak rond lijn 65. „"Die vindt het een zaak van de provincie. Maar Den Bosch is als enige stad bij dit overleg betrokken en kan de pro­vincie dus adviseren."
Noot van de redactie:
Ook in Boschveld is men niet onverdeeld gelukkig met de nieuwe route. Bewoners van het Veemarktkwartier zijn al meer dan een jaar bezig om de Arriva bussen van de Oude Engelenseweg te krijgen, hetgeen na veel moeite ook is gelukt (de bussen gebruikte die route om naar de remise te rijden). Nu komen de bussen dus via de Parallelweg, waar bewoners ook al proberen het verkeer 'in goede banen te leiden'. Overigens ziet het er naar uit dat in de toekomst de Diezekade afgesloten zal worden en de busroute dan toch weer aangepast zal moeten worden.

Auteur: Alfred Heeroma

623 keer werd dit bericht weergegeven