Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 1 mei 2025

Den Bosch Politiek | Gestelse buurt nog steeds kwetsbaar

Gestelse buurt nog steeds kwetsbaar

24-mei-2024 16:04:10

Leestijd 4 minuten

Zuid-BordGestelseBuurt-apr2024-AlfredHeeroma1.JPG title =
10 jaar lang wordt gewerkt aan de verbetering van de Gestelse buurt.
Fotograaf: © Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

De Gestelse buurt op Zuid scoorde al langere tijd onder het stedelijk gemiddelde voor wat betreft veiligheid, welzijn en leefbaarheid. Dit was aanleiding voor de gemeente om samen met sociale partners en bewoners een buurtvisie op te stellen waarin gestreefd wordt hier verbetering in aan te brengen. De buurtvisie kreeg de naam 'De Gestelse buurt Werkt!' mee en heeft een looptijd van 10 jaar, van 2020 tot 2030. Doel is om een negatieve spiraal om te buigen in een positieve trend.

De gemeente werkt in dit traject samen met BrabantWonen, welzijnsorganisatie Farent en de politie. De buurt is voornamelijk gebouwd in de jaren 50 van de vorige eeuw en wonen ruim 1200 mensen. Het grootste deel (85%) van de woningen is sociale huur. Er is niet echte sprake van een gemengde bewoning en veel bewoners worden als arm aangemerkt. Dit op basis van het inkomen, dat ver onder het stedelijk gemiddelde ligt. Dit maakt de bewoners en ook de buurt kwetsbaar omdat zelfredzaamheid moeilijker is.

Dit heeft een negatieve invloed op hoe mensen in het leven staan. Schulden, criminaliteit en overlast komen dan ook meer voor in deze buurt, dan in buurten waar wel meer gemengde bewoning is.

De afgelopen jaren zijn er dan acties ondernomen om de kwaliteit van de buurt te verbeteren. Zo zijn er flats gerenoveerd/opgeknapt en is de BBS Nieuw Zuid (2012) gebouwd. Deze BBS is er ook voor het naastgelegen Meerendonk, waar meer draagkracht is. Op die manier wordt ontmoeting mogelijk gemaakt. De BBS biedt bewoners ook ondersteuning aan. Dit draagt bij aan de sociale activering van de buurt. Doordat bewoners meer zaken samen doen, durven bewoners elkaar ook vaker aan te spreken, ook op gedrag dat niet wenselijk is. Ook werd appartementencomplex De Guido genomineerd voor het 'meest duurzame gebouw van het jaar 2023'. Het gebouw won de prijs niet, maar de jury vond het 'sociaal en eenvoudig herhaalbaar', maar sommige juryleden vonden het 'te rationeel en clean'. Toch is het met de nominatie wel het duurzaamste gebouw van Den Bosch.

In de buurtvisie wordt uitgegaan van 4 doelen:
- Bieden van perspectief: aanpak van armoede, talentontwikkeling, werkgelegenheid
- Een weerbare buurt: zelfredzaamheid en samenredzaamheid
- Veilig en vertrouwd: aanpak (ondermijnende) criminaliteit en overlastgevend gedrag
- Een aantrekkelijke leefomgeving: duurzaam en gezond

De gemeente heeft nu een evaluatie gedaan en komt dat de conclusie dat 2023 een jaar met 2 gezichten was voor de buurt. Door renovatie, nieuwbouw en aanleggen van meer groen is de buurt fysiek verbeterd. Het buurthuisje De Guido vormt een belangrijke ontmoetingsplek en draagt daarmee bij aan de sociale activering.

De aankondiging van de komst van een AZC in het Mövenpick hotel en Kruithoorn zorgde echter weer voor veel onrust. De informatieavonden verliepen allerminst soepel en zorgde tot in de raadszaal voor vragen, waarbij ook burgemeester Mikkers onder vuur kwam te liggen. Ondertussen zijn de eerste 250 asielzoekers gearriveerd en lijkt het tot nu toe allemaal goed te gaan. Met het project 'Bij ons in Den Bosch' hoopt de gemeente samen met sociale partners en bewoners een verbinding te leggen.

Een ander punt om te verbeteren is de veiligheid. Dat gaat nog moeizaam, want veel bewoners voelen zich regelmatig onveilig, vooral vanwege de criminaliteit. Toch geven de cijfers aan de hand van meldingen een ander beeld, want sinds 2021 zou het aantal misdrijven zijn afgenomen. De gemeente en de politie hebben ook diverse acties uitgevoerd om te komen tot meer veiligheid. Zo is er ingegrepen in de winkelstrip aan de Hildebrandstaat, zoals het sluiten van café Bolle Jan, sluiten malafide zonnestudio, oprollen van een wietkwekerij, oppakken drugsdealer en illegale bewoning. Ook het aanzicht van de winkels is verbeterd.
Toch is het risico van leegstaande winkels aanwezig en baart ook het verloop van medewerkers die projecten ondersteunen zorgen. Het toepassen van maatwerk is regelmatig in strijd met (dwingende) regels en verkokerde systemen. Dit vraagt om aanpassen en leren van hoe je situaties moet aanpakken. Om inzicht te krijgen hoe dit beter aangepakt kan worden, is de hulp van Avans Hogeschool ingeroepen omdat die als buitenstaander beter kan bestuderen hoe je kan komen tot een multidisciplinaire aanpak. De bedoeling is dat er bruggen gebouwd worden tussen wat bewoners willen en regels mogelijk maken.

Bestaanszekerheid is een term die vaak terugkomt in de politiek. In feite komt het er op neer dat bewoners genoeg (financiële) middelen hebben om zelfstandig te overleven. Op dat gebied scoort de buurt nog steeds onder het stedelijk gemiddelde. Een groep van professionals gaat nu aan de slag om te bekijken op welke manier hier verbetering in te realiseren is.

Auteur: Alfred Heeroma

896 keer werd dit bericht weergegeven
Documenten:
Buurtvisie Gestelse buurt
Jaaroverzicht Gestelse buurt werkt! 2023