Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 8 mei 2025

Den Bosch Politiek | Kans op wateroverlast neemt toe

Kans op wateroverlast neemt toe

27-mei-2024 16:57:04

Leestijd 3 minuten

Centrum-Dommel-Hoogwater-nov2023-AlfredHeeroma.jpg title =
Het looppad onder de brug bij het Wilhleminaplein staat weer onder water (archieffoto november 2023).
Fotograaf: © Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

Eind januari 1995 gebeurde iets wat Den Bosch nog niet vaak heeft meegemaakt, althans niet recentelijk. Er was zoveel water dat de A2 en De Bossche Broek onder water stonden. Wie op internet zoekt, vind nog diverse foto's uit die periode zoals de surfer op de A2 of het verkeersbord bij afrit 22 dat gedeeltelijk onder water stond. Wie goed zoekt zal in De Bossche Broek nog een 'monumentje' vinden dat het waterniveau in 1995 aangeeft. De stad mocht nog blij zijn met de stadsmuur, die toch het water wist tegen te houden, ook al was staat van de vestingmuren behoorlijk slecht.

Langs de Maas en in Rivierland werden zelfs bewoners geëvacueerd. De schok was groot, want men dacht dat met de dijken toch wel een behoorlijke bescherming gaven. Dat bleek dus niet zo, ook al werd gezegd dat zoiets slechts 1 keer in de 50 jaar mogelijk zou kunnen zijn.

De ogen werden geopend en er kwamen plannen om bij de rivieren meer bergruimte te maken, want duidelijk was dat de rivieren niet in staat waren om extreme hoeveelheden water af te voeren. Er kwamen waterbergingsgebieden, werd meanderen bij beken meer toegepast en dijken verlegd en versterkt.

Het werk is nog niet klaar en de vraag is of het ooit wel af zal zijn. Vandaag lieten meerdere Brabantse waterschappen weten dat er meer ruimte nodig is voor de zijrivieren en -beken van de Maas nodig is. Door klimaatverandering neemt de kwetsbaarheid toe en daarmee ook de kans op overlast.

"Het ging de afgelopen natte winter net goed, maar het had heel anders af kunnen lopen. Er moeten nú maatregelen worden genomen om Brabant voor te bereiden op een zogeheten 'waterbom' en grootschalige wateroverlast te voorkomen", aldus Kees Jan de Vet, dijkgraaf van Waterschap Brabantse Delta en voorzitter van de Noord-Brabantse Waterschapsbond.

Waterschappen kunnen dat niet alleen, ook de provincie zal haar verantwoordelijkheid moeten nemen. Saskia Boelema, gedeputeerde Water en Bodem provincie Noord-Brabant: "Klimaatverandering afremmen is nodig, maar is niet meer volledig te stoppen. We moeten ons als overheden realiseren dat we ons moeten aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Daar horen maatregelen bij om meer ruimte voor water te creëren."

De afgelopen winter stond het water ook rondom Den Bosch hoog, maar het was nog controleerbaar. Het water was al flink aan het zakken. Het looppad onder brug bij het Willemsplein was 2 weken terug nog te bewandelen, maar wie dat nu wil doen, zal goede laarzen moeten aantrekken. In het Drongels kanaal waren de eilandjes al zichtbaar, maar ook die zijn ondertussen weer verdwenen.

Erik de Ridder, watergraaf van Waterschap De Dommel: "Een belangrijke les van afgelopen periode is dat het systeem nog niet robuust genoeg is. Dat hadden we al onderkend, maar de urgentie om het robuust te maken is alleen maar toegenomen. Maar we moeten nu niet in een reflex schieten en bijvoorbeeld extra slootjes gaan graven om bypasses te creëren zodat het water snel weg kan. Dat zijn met alle respect reflexen en lapmiddelen die niets oplossen. Wat we vooral nodig hebben, is ruimte voor water."

Doordat wateroverlast vaker voor zal komen, moet er ook nagedacht worden of het bouwen van woningen of bedrijfsgebouwen in laaggelegen gebieden nog wel zo slim is. Een boodschap die politici niet graag horen, want er ligt een woningbouwopgave.

"Om het nog complexer te maken, moeten we ons ook nog richten op een betere samenwerking met Vlaanderen. Een derde van het water in Brabantse beken is namelijk afkomstig uit België. De Nederlandse delta houdt niet op bij de grens. Kortom, het is een uitdagende puzzel van maatschappelijke opgaven die we met vele andere partijen moeten leggen. Daar werken we als waterschappen en provincie hard aan, maar we kunnen dit niet zonder steun van het Rijk", aldus dijkgraaf De Vet.

Auteur: Alfred Heeroma

766 keer werd dit bericht weergegeven