Veel kunstenaars huren via de Atelier Beheers Stichting ABS een ruimte. De gemeente heeft besloten dat het beheer aanbesteed moet worden, maar die procedure heeft vertraging opgelopen. ABS heeft aangegeven hier niet aan mee te doen en per 1 januari 2025 te stoppen. De gemeente zou de contracten (ongewijzigd) overnemen.
Actiegroep Bossche Kunstenaars (ABK) en de Kunstenbond geven in een persverklaring aan dat ze zich nu geïntimideerd voelen door de werkwijze van de gemeente.
Bossche kunstenaars zijn nu verontwaardigd omdat er ongeveer 250 atelier huurders zich per onpersoonlijke notitie onder druk gezet voelen om op korte termijn nieuwe huurcontracten aan te vragen. Er wordt gedreigd met gedwongen ontruiming per 31 december als huurders niet voor 15 december reageren, zonder dat hiervoor een rechtsgrond is.
Tijdens een actiespreekuur eerder vandaag gaven huurder aan hoe ze zich voelen: "Er staan allerlei onredelijke en onduidelijke bepalingen in het nieuwe contract, die er in mijn oude contract niet stonden. Het voelt alsof ik met mijn rug tegen de muur sta en onder druk wordt gezet dit contract te tekenen."
Actiegroep Bossche Kunstenaars (ABK) stelt: "Als de wethouder haast wil maken om alles na de mislukte aanbesteding er snel doorheen te loodsen, creëert hij een politiek probleem. Je kunt huurders niet dwingen overhaast een onduidelijk of onredelijk contract te tekenen. Huurders zouden een soepele overgang krijgen en een waarborging van hun rechtspositie, aldus de brief aan de raad van 5 november. Wij eisen bestaanszekerheid voor alle kunstenaars en makers. Daar draagt de onrust over de nieuwe contracten en de mislukte aanbesteding niet aan bij."
De huurders willen nu duidelijkheid van de gemeente en een soepele overgang. Omdat het allemaal op korte termijn gaat, geven ze in de persverklaring aan voor 20 december duidelijkheid te willen hebben van wethouder van der Geld.
Aanvulling 13 december 19:40
De gemeente geeft aan dat juridisch gezien er op 1 januari 2025 nieuwe contracten moeten zijn omdat ABS de panden dan niet verhuurt. De gemeente heeft eerder geconstateerd dat niet alle contracten uniform zijn qua inhoud. Dit wil de gemeente nu rechttrekken. Volgens de gemeente staan in een aantal huidige contracten juridische onvolkomenheden. Als er geen contract is op 1 januari moet er formeel worden ontruimd, maar de gemeente wil het zover niet laten komen. De gemeente geeft aan dat er op 19 en 21 november inloopbijeenkomsten zijn geweest. Begin december zijn bij kunstenaars die zich nog hadden gemeld een brief bezorgd met de acties deze ze moesten ondernemen.
ABS wil dat de huidige contracten ongewijzigd worden overgenomen, maar de gemeente wil hier niet in meegaan. Bovendien wil de gemeente nu meenemen dat (de tijdelijke) contracten uiterlijk in 2030 aflopen. Ook is de gemeente van mening dat ABS huurders niet juist informeert. Maar ook voorziet ABS de gemeente niet van de gevraagde informatie. De gemeente heeft ABS verzocht huurders juist te informeren en de gemeente de juiste informatie te geven. Mocht ABS hier geen gehoor aan geven, dan overweegt de gemeente juridische stappen tegen ABS. De gemeente betreurt deze gang van zaken.
Om dit juridisch allemaal goed in te regelen zal er extra capaciteit bij de gemeente vrijgemaakt moeten worden. ABS ziet de zaken anders dan de gemeente en daarom lijkt hier de bron van onrust te liggen.