Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 23 januari 2025

Den Bosch Politiek | Lichtmetingen

Lichtmetingen

25-september-2024 11:13:12

Leestijd 2 minuten

Hinthamerstraat1.jpg title =
Onlangs deed de verlichting in de Hinthamerstraat het niet. Dan is het behoorlijk donker.
Fotograaf: © Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

Sinds dit jaar is de gemeente verantwoordelijk voor de verlichting in de Binnenstad. Daarvoor viel het beheer onder Stichting Lichtcentrum. De gemeente wil de verouderde aanlichting gaan vervangen. Dit heeft er mee te maken dat er nog veel oude verlichting is die veel stroom verbruikt. De gemeente wil die verlichting vervangen door LED-verlichting. Om te weten waar en hoeveel verlichting er is, zijn er de afgelopen weken metingen gedaan. Hiervoor is een drone ingezet. Zover bekend is Den Bosch de eerste gemeente die zo de lichtintensiteit meet.

Met de uitkomst van deze metingen wil de gemeente kijken of het kan helpen bij het vergroten van de leefbaarheid en sociale veiligheid van de stad.
Wethouder Ralph Geers: "We willen vooruitstrevend blijven op het gebied van onze openbare verlichting. Daar passen deze innovaties helemaal bij. We onderzoeken verschillende systemen, manieren van meten, verminderen ons energieverbruik en leren van onze eigen data. We werken samen met leveranciers, aannemers en studenten. Op deze manier bundelen we onze krachten en leren we van elkaars ervaringen. Met deze nieuwe manier van meten en andere slimme verlichtingsoplossingen zetten we samen een nieuwe stap richting een slimme en duurzame toekomst voor de stad!"

Bestaande verlichting wordt bij onderhoud al standaard vervangen door LED-verlichting. Dat bespaart op energiekosten en de verlichting kan slimmer worden ingezet. Op de Blauwe Sluisweg en de Zuidelijke Randweg zijn de lampen vervangen door LED met draadloze bediening. Het licht wordt helderder bij veel verkeer en dimt bij minder verkeer. Slimme verlichting kan ook ingezet worden bij festivals, bijvoorbeeld als veel mensen bij het einde van de dag naar huis gaan. Ook bij noodsituaties zou er extra verlichting mogelijk zijn.

De Paardskerkhofweg en een deel van de Niels Bohrstraat (Boschveld) zijn ingericht als teststraat. Hier wordt onderzocht hoe de verlichting onafhankelijk van leveranciers aangestuurd kunnen worden. Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking met studenten van het IoT Stadslab, waar gemeente en onderwijs samenwerken aan projecten om de buitenruimte slimmer te maken.

Alle resultaten zullen worden meegenomen in plannen voor toekomstige straatverlichting.

Auteur: Alfred Heeroma

334 keer werd dit bericht weergegeven