De toekomst zal anders zijn dan nu. Dat vraagt ook om een visie om alvast te kijken wat men wil in die toekomst. Een onderdeel van die toekomst is de economie. Het gaat Den Bosch best voor de wind, maar om dat zo te houden wil de gemeente werken aan Brede Bossche Welvaart. Daarom is de gemeente al begonnen met gesprekken met ongeveer 100 belanghebbenden uit het veld en heeft een discussienota bij de commissie bedrijvigheid neergelegd. Op basis van de informatie die daaruit is gekomen heeft de gemeente nu een economische visie voor 2035 opgesteld.
Geografisch ligt den Bosch gunstig en ook qua netwerken kan het economisch profiteren. Dat is echter niet voldoende, want maatschappelijke ontwikkelingen vragen om aanpassing. Het gaat hierbij om technologische ontwikkeling, de toenemende geopolitieke instabiliteit, klimaatverandering en een tekort aan hulpbronnen, toenemende verstedelijking en de veranderende arbeidsmarkt. Dit vraagt wat van de stad en de manier waarop er ondernomen wordt. De gemeente ziet graag dat de ondernemers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun maatschappelijke positie.
Ondernemen is nu primair zorgen voor voldoende verdienvermogen. Maar ook bijdragen aan de transitie naar een duurzamere en socialere samenleving wordt gevraagd binnen de Brede Bossche Welvaart. Het gaat niet alleen om kwantitatieve groei, maar ook kwalitatieve groei. De gemeente ziet de speerpunten voedsel, bouw, gezondheidszorg en datatechnologie als belangrijke pijlers. Dit moet ertoe leiden dat Den Bosch een aangename en duurzame werk- en leefomgeving heeft en voldoende talent en kennis, sterke sociale cohesie en ondernemersnetwerken, en gastvrijheid voor nabije regio's als de Randstad en Brainport. Driekwart van de mensen werkt in Den Bosch bij een MKB-bedrijf. Als bedrijven niet meegaan in de veranderede economie, kan dat betekenen dat deze bedrijven verdwijnen.
De gemeente geeft aan dat ondernemers waar nodig ondersteunt moeten worden. Ondernemers zullen op een andere manier moeten kijken naar ondernemen en welvaart. Dat vraagt dat ondernemers meer een onderdeel zijn van de samenleving en betrokken moeten zijn bij maatschappelijke zaken zoals kansen voor mensen met een beperking, afvalvermindering of armoedebestrijding in wijken ofwel social return. Dat vraagt enerzijds dat ondernemers moeten bijdragen aan het gastvrij zijn van de stad, maar ook aan innovatie, talentontwikkeling en kennis moeten werken.
Ook het onderwijs speelt een belangrijke rol in de stad. Veel studenten studeren hier wel, maar hebben na hun studie geen binding met de stad. Ook is band tussen de diverse onderwijsinstellingen voor verbetering vatbaar. Ook met er een betere samenwerking tussen bedrijven en onderwijs komen.
Hoewel de visie voor 2035 is, moet er nu wel een start worden gemaakt. Daarom komt er een uitvoeringsprogramma dat ook gemonitord zal worden. Hiervoor zal de methodiek van Nieuwe Economie Index (NEx) gevolgd worden. Hierin wordt ondernemen getoetst volgens 6 thema's; klimaat, circulaire economie, echte prijzen, transparante ketens, inclusief ondernemen en nieuwe rijkdom. Daarbij moet Den Bosch niet alleen naar zichzelf kijken, maar haar rol in de regio nemen, bijvoorbeeld richting Brainport.
De gemeente moet faciliteren, maar heeft beperkte (budgettaire) middelen en is afhankelijk van zaken waar ze niet altijd invloed heeft. Hierbij valt te denken aan mobiliteit en beschikbaarheid van grondstoffen en personeel. Het moet ook niet betuttelend worden. Wel is duidelijk dat ondernemen impact moet hebben op de maatschappij.