Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 23 januari 2025

Den Bosch Politiek | Plannen Bloemenkampkwartier

Plannen Bloemenkampkwartier

17-november-2024 18:25:07

Leestijd 4 minuten

SchetsplanBloemenkampkwartier1.png title =
Schets uit het ontwikkelkader Bloemenkampkwartier. Het rode betreft nieuwbouwplannen.
Fotograaf: © Gemeente - Bron: Gemeente

Aan de noordkant van het centrum ligt een buurtje waar de meeste mensen letterlijk omheen lopen. Wie er toch doorheen loopt treft een gebied met veel blinde muren en amper gebied waar het aangenaam is om te verblijven. Zelfs de bewoners vinden het niet een aangenaam gebied. De gemeente wil samen met de corporaties Mooiland en BrabantWonen het gebied grondig aanpakken. Dit houdt in veel slopen en herbouwen in een aantrekkelijkere vorm. Bijkomend voordeel is dat er ook meer woningen gerealiseerd kunnen worden. Het wordt wel een plan dat 10 jaar duurt voordat het klaar is.

Sinds 2023 heet dit gebied Bloemenkampkwartier. Ingesloten tussen Tolbrugstraat, Arena, Pastoor de Kroonstraat, Jan Heinsstraat en Zuid-Willemsvaart is het een gebied waar voornamelijk wordt gewoond, maar ook het Stadsarchief en een verlaten bedrijfspand zijn er te vinden. Verder is er een versteende parkeerruimte met hier en daar wat groen. Het Bloemenkampkwartier kan worden herontwikkeld tot een stedelijk woongebied met een goed woon- en leefklimaat en mensen kunnen er dan ook prettig ronddwalen.

Het gebied kent een lange geschiedenis die begint rond 1400 toen het drassige gebied werd opgehoogd. Het begon met een pottenbakker die er fabriekje neerzette (1437), waarna een klooster volgde (1456) dat in 1707 deels werd gesloopt en plaats maakte voor een kazerne (1744). In de 19e eeuw verviel die functie. Nadat een schoenenfabriek en garagebedrijf erin hadden gezeten, werd het gesloopt. Aan de kant van de Jan Heinstraat kwam er ziekenzorg (Carolus) vanaf 1876 en aan de kant van de Tolburgkazerne ontstond gebied met kleine woningen (1850), ook wel bekend als de Pijp. Die buurt bleef tot circa 1950 bestaan. In de jaren 60 van de vorige eeuw werd een groot klooster met kapel en een zusterhuis en flat in het gebied tussen de Jan Heinsstraat en de Tolbrugstraat gebouwd. In 1976 vertrok het Carolus ziekenhuis uit het centrum. In de jaren 80 werd een gedeelte van de gebouwen gesloopt, de Groote stroom (deel van Binnendieze) werd gedempt en er werden woningen gebouwd langs de Pastoor de Kroonstraat, Jan Heinsstraat en Zuid-Willemsvaart.

Het gebied kent hoogteverschillen van 3,6 tot 7 meter hoogte wat bij flinke regen kan leiden tot wateroverlast. Bij de aanpak van het gebied zullen er hoogteverschillen blijven, maar die worden beter ingepast dan nu het geval is. Mooiland is eigenaar van ontmoetingsruimte 'Tolhuis' en totaal 78 woningen aan de Mathildastraat en Bloemenkamp. Ze hebben daarnaast totaal 176 woningen aan de Zuid-Willemsvaart, Jan Heinsstraat, de Pastoor de Kroonstraat in bezit. De woningen zijn goed genoeg om te renoveren en zullen niet worden gesloopt. De woningen worden mogelijk gasloos gemaakt. Deze liggen aan de randen van het gebied.
BrabantWonen heeft totaal 121 woningen aan de Carolushof, Bloemenkamp en Pastoor de Kroonstraat, waarvan 40 woningen in de 'hoogbouw' Pastoor de Kroonstraat. Ook is ze eigenaar van de Zusterflat. Verder zijn er nog 50 woningen in particulier eigendom.

Sloop en renovatie zullen ervoor zorgen dat bewoners moeten verhuizen. Dat kan binnen het gebied omdat als eerste de zusterflat zal worden gesloopt en vervangen door 150 woningen en een nieuwe huisvesting voor BrabantWonen. Dit kan snel aanvang nemen omdat de Zusterflat nagenoeg leeg is (fase1).
Als deze fase is opgeleverd kan in fase 2 het woonblok aan de Mathildastraat (32 woningen) gesloopt worden en wordt het resterende deel van de ondergrondse in- en uitrit naar de parkeergarage Arena gebouwd. Deze komt ondergronds te liggen richting de Zuid-Willemsvaart.
Fase 3 bestaat uit de sloop van het woonblok aan de Bloemenkamp (46 woningen), het Carolushof (60 woningen) en het stadsarchief. Ook zal gekeken worden of geheel of gedeeltelijk de Groote Stroom weer opengelegd kan worden. In totaal komen er na de sloop 475 nieuwe woningen. Dit gaat wel ten koste van ongeveer 35 (openbare) parkeerplekken. Het gebied wordt autoluw en lopen en fietsten zijn de primaire vervoersopties.

De meeste woningen van de corporaties zullen sociale huur zijn, maar er komen ook een aantal middendure huurwoningen. De bedoeling is dat zowel jong als oud zich in het gebied kunnen vestigen. Bij sommige bouwblokken zal er sprake zijn van binnentuinen (alleen voor bewoners), maar elders moet er ook groen komen dat voor iedereen beschikbaar is. Bewoners parkeren onder een dek dat als verhoogde rooilijn zal dienen. Het dak wordt dan ook groen.

Het gebied wordt zoveel mogelijk klimaatbestendig gemaakt. Behalve groen zal ook gekeken worden of regenwater kan worden opgevangen om bijvoorbeeld te dienen voor het spoelen van het toilet. Ook zal gekeken worden of de verbinding richting de Arena meer open gemaakt kan worden.

Het ontwikkelkader ligt sinds 11 november ter inzage om er reacties op te geven. Dat kan tot 9 december. De stukken en de wijze waarop gereageerd kan worden staan op de gemeentelijke website. Op maandag 25 november zijn er 2 inloopmomenten in het Tolhuis, Mathildastraat 9. Die zijn van 17.00 tot 18.00 uur en 18.30 tot 19.30 uur.

Auteur: Alfred Heeroma

172 keer werd dit bericht weergegeven
Documenten:
Concept Ontwikkelkader Bloemenkampkwartier