Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Maandag 5 mei 2025

Den Bosch Politiek | Sloop GZG van start

Sloop GZG van start

27-november-2014 20:46:00

Leestijd 3 minuten

Wethouder Geert Snijders, portefeuillehouder ruimtelijke ordening en zorg, heeft op 25 november de sloop van het voormalig hoofdgebouw van GZG officieel in gang gezet. Met een kraanmachine nam hij de eerste hap uit de hoogbouw uit de jaren zestig en zeventig in het stadscentrum. Dit onder belangstelling van ruim honderd mensen die nauw betrokken zijn bij verleden, heden en toekomst van het GZG-terrein. De eerste steen die tijdens de handeling werd verwijderd, krijgt als onderdeel van een plaquette een permanente plaats op het GZG-terrein.
Tijdens de officiële sloophandeling werd gesproken door wethouder Geert Snijders, Cor-Jan van der Wal (namens Jeroen Bosch Ziekenhuis) en Harwil de Jonge (vof GZG). Geert Snijders stelde verheugd te zijn dat de sloop nu daadwerkelijk start: "Slopen staat wat mij betreft niet synoniem voor afbreken. Maar juist voor opbouwen. We gaan hier iets moois bouwen. Direct na de sloop geven we het gebied terug aan de stad. Om te beginnen met woningbouw en ruimte te creëren voor winkels en cultuur. We hebben de ontwikkeling al eerder getypeerd als: buitenkans voor de binnenstad. En daar sta ik nog steeds voor de volle 100% achter."
Cor-Jan van der Wal, manager servicebedrijf JBZ, zei over de samenwerking met vof GZG: "Het JBZ heeft in de afgelopen bijna twintig jaar goed samengewerkt met de vof, de huidige eigenaren Heijmans en AM. Zowel in de periode van huurder en verhuurder als de laatste drie jaren van de gezamenlijke zorg rondom het verlaten en slooprijp maken van deze plaats. Namens het JBZ wens ik de vof veel succes in de ontwikkeling van deze mooie historische plek in de binnenstad van Den Bosch."
Projectdirecteur Harwil de Jonge kenschetste de transformatie van het GZGterrein als volgt: "Van gal- en niersteen naar beton en baksteen. Eeuwenlang bezochten Bosschenaren enkel het inwendige van het GZG: de patiëntenkamers en poliklinieken. Alle buitenruimten waren niet toegankelijk. Over enkele jaren wel. Een spannende ingreep, omdat we aan de binnenstad publieke ruimte toevoegen. Afgeschermde stad wordt open stad."
Om overlast voor verkeer, maar ook van geluid en stof te beperken wordt voor de sloopwerkzaamheden zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de ruimte op de binnenplaats van het ziekenhuis. De binnenplaats van het jaren zestig en zeventig complex wordt toegankelijk gemaakt door een doorgang in gebouw A te realiseren. Een deel van de begane grond wordt verwijderd waardoor een soort tunnel naar het binnenterrein ontstaat. Het maken van deze doorgang zal in week 48 en week 49, met een uitloop naar week 50 gerealiseerd worden. Om de binnenplaats bruikbaar te maken worden de gebouwen U en V gesloopt en wordt de binnenplaats schoongemaakt.
Na het maken van een doorgang in gebouw A en de sloop van de panden U en V wordt gebouw A verder afgebroken. Als eerste stap worden de ramen verwijderd. Vervolgens zal het buitenblad van het pand worden gesloopt en het dakleer verwijderd. Daarna breken de slopers het gebouw verder af. Het restmateriaal wordt verzameld op de binnenplaats, waarna het op een veilige manier wordt afgevoerd.
Nadat gebouw A, aan de Zuid-Willemsvaart, is gesloopt zal pand D aan de Nieuwstraat worden afgebroken. Hierna komt gebouw E aan de beurt. De gebouwen C en B aan de Tolbrugstraat worden als laatste gesloopt. De schutting die op het moment rondom het terrein wordt geplaatst wordt binnenkort voorzien van een mooi design.
Sinds het vertrek van het ziekenhuis staat een groot gedeelte van de bebouwing leeg. Er is een plan voor de bouw van woningen en winkelruimte en publieke ruimten. Die plannen zouden door de VOF GZG moeten worden gerealiseerd. De start van de sloop duurde zolang omdat er geen geld was voor de plannen. Door financieel ingrijpen van de gemeente is de sloop nu toch gestart. Eerst moest het asbest worden verwijderd. Er is overigens nog steeds geen vastomlijnd plan wat er op het terrein moet komen.

Auteur: Alfred Heeroma

1782 keer werd dit bericht weergegeven