Wie iets wil bouwen of aanpassen aan een woning, krijgt te maken met welstand. Deze commissie beoordeelt of iets passend is of niet. Daarvoor zijn welstandsregels. Toch kan het voorkomen dat die regels andere zaken in de weg zitten. In mei werd geconstateerd dat op de daken van woningen van BrabantWonen in de Muntel zonnepanelen lagen, terwijl er hier sprake was van een beschermd stadsgezicht. Hier botste het streven naar duurzaamheid met de welstandsregels.
Het bleek dat BrabantWonen geen vergunning had aangevraagd. Was dit wel gebeurd, dan waren er mogelijk geen problemen ontstaan. Ondertussen is deze casus geregeld en mogen de panelen blijven. Toch riep dit de vraag op hoe om te gaan met monumentale panden en beschermde stadsgezichten. Het is niet zo dat de politiek nu wil dat deze panden vol komen te liggen met zonnepanelen, maar wel wil ze dat er wordt gekeken naar mogelijkheden. Zo zouden er panelen geplaatst kunnen worden op daken die niet in het zicht liggen. Ook andere duurzaamheidsmaatregelen zouden mogelijk moeten zijn. Als voorbeeld werd het gebouw van Museum Kruithuis genoemd dat duurzaam is gerenoveerd, terwijl het monumentaal pand is uit de 80-jarige oorlog.
Wethouder Van der Sloot wil wel kijken of zaken ten aanzien van oude gebouwen/beschermde stadsgezichten anders beoordeeld kunnen worden. De welstandsregels hoeven daar niet per se voor te worden aangepast, omdat het college altijd anders kan beslissen. Als het voor de duidelijkheid wel nodig is om de welstandsregels aan te passen, dan zal hier naar gekeken worden.