Den Bosch Politiek | Nieuwe regels antennes voor mobiel netwerk
Nieuwe regels antennes voor mobiel netwerk
03-februari-2024 14:32:10
Leestijd 2 minuten
Mobiele telefonie kan niet zonder antennes in stad en platteland. Het mobiele netwerk is niet alleen belangrijk voor het normale telefoneren, maar ook voor hulpdiensten en het versturen van een NL-Alert. Uiteraard speelt het mobiele netwerk ook een rol in het dataverkeer, wat zeker belangrijk is in een stad die zich wil ontwikkelen als ICT-stad.
De techniek vraagt om steeds meer ruimte en nu een uitbreiding naar het G5-netwerk er komt, is het huidige net van antennes niet meer toereikend. Er zijn echter wel regels gesteld waar en hoe antennes geplaatst mogen worden. Daarvoor is een antennebeleid dat is vastgesteld in 2016. Ondertussen is nationale en Europese regelgeving gewijzigd. Daarom wil het college van B en W een nieuw antennebeleid. Op dit moment mag een mast maximaal 30 meter hoog zijn, maar om alles te kunnen plaatsen is tegenwoordig 40 meter hoogte nodig. De masten worden door meerdere providers gebruikt. Er zullen ook masten bij moeten komen.
Voor het plaatsen van een mast is een vergunning nodig. Uitgangspunt is dat een dergelijke mast past binnen de omgeving en op voldoende afstand staat plekken waar veel mensen samenkomen, zoals scholen. Daarom is een omgevingsdialoog een vereiste. De gemeente wil daarbij de landelijke richtlijnen volgen. Rondom een mast moet sowieso voldoende ruimte zijn, want de antennes moeten contact moeten hebben tot op straat niveau. Antennes die op daken geplaatst worden, moeten wel gemeld worden, maar hiervoor geldt geen vergunningsbeleid. De gemeente hanteert als uitgangspunt dat op monumenten en in beschermde stadsgezichten geen antennes geplaatst mogen worden.
Ook voor andere vormen van communicatie waarvoor een hoge mast nodig is, vallen onder de nieuwe regeling. De regeling is nu nog een conceptversie omdat iedereen van 5 februari tot 18 maart hier nog een zienswijze op mag indienen.