Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Zaterdag 18 januari 2025

Den Bosch Politiek | Verschuiving huizenmarkt

Verschuiving huizenmarkt

05-december-2024 21:07:38

Leestijd 2 minuten

stad.png title =
Het aantal huurhuizen in het middensegment lijkt gelijk te blijven.
Fotograaf: © Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

Sinds 1 juli is de Wet Betaalbare Huur van kracht. Die houdt in dat een aantal huurhuizen een lagere huurprijs kregen omdat ze in een puntensysteem vallen. Deze huurhuizen zijn vaak in handen van particulieren of kleine beleggers. De vrees was dat deze woningen op grote schaal verkocht zouden worden en zo aan de huurmarkt zouden worden onttrokken. Het college van B en W ziet hiervan niet direct een effect. Dit heeft er mede mee te maken dat de huizen die worden verkocht, worden vervangen door nieuwe middenhuur woningen. Hierdoor maken mensen die op zoek zijn naar een koopwoning wel meer kans. Dit blijkt ook uit cijfers van het Kadaster.

De gemeente heeft met de corporaties afgesproken dat er tot 2030 tussen de 500 en 1000 huurwoningen in het middensegment worden gerealiseerd. Op dit moment hebben de corporaties 900 woningen in de planning, al moeten die woningen nog wel worden gebouwd.

In Den Bosch wordt de samenstelling van de woningmarkt 1 keer per jaar vastgesteld en wel in april. Hierdoor is er op dit moment niet inzichtelijk wat het effect van de nieuwe wet echt is. Ook is er geen inzicht in de huurprijzen, maar bij de gemeente zijn geen klachten bekend van extreem hoge huurprijzen. Als een huurder dit wel vindt, dan kan dit gemeld worden bij het loket Goed Verhuurderschap.

Veel politieke partijen willen dat er meer gebouwd wordt voor de sociale huur. Voor veel (startende) kopers is echter een koopwoning te duur en huren steeds vaker in het middensegment. Dit betekent dat er bij de bouw van woningen ook op deze groep woningen gelet moet worden. De gemeente probeert naast de corporaties ook marktpartijen te bewegen om meer woningen met een middenhuur te realiseren. Ook wordt regionaal gekeken hoe de verschuiving in de woningmarkt moet worden opgevangen, maar ook andere gemeenten hebben geen actuele cijfers.

Het college ziet geen reden om te lobbyen om de wet terug te draaien, daarvoor is de wet pas te kort van kracht en zijn de gevolgen op middenlange termijn nog niet duidelijk.

Auteur: Alfred Heeroma

76 keer werd dit bericht weergegeven