Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 23 januari 2025

Den Bosch Politiek | De gezondheidsbubbel

De gezondheidsbubbel

24-augustus-2024 09:38:57

Leestijd 4 minuten

OngezondeZaken1.png title =
Veel mensen hebben een ongezonde levensstijl.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

Bij een evenement staat de GGD met een kraampje. Je kan er watermeloen en andere fruithapje krijgen en uiteraard informatie. Het liefst gaan ze het gesprek aan om te praten over gezondheid. En dat is nodig, want Nederlanders worden steeds ongezonder. Stiekem weten veel mensen wel dat fastfood niet gezond is en die zoutjes in de supermarkt ook niet. En zo zijn er veel meer zaken ongezond. Toch blijven veel mensen dit 'gemaksvoedsel' consumeren en slechte gewoonten handhaven. En dat heeft gevolgen.

Veel producenten van dat gemaksvoedsel (en dranken) geven niets om jouw gezondheid. Ze doen alsof. Follow The Money heeft vandaag een heel artikel dat big food niet alleen verdient aan het slechte voedsel, maar ook weer aan allerlei gezondheidsproducten die vaak als voedingssupplementen worden verkocht. En ook de farmacie kan flink verdienen. En middel tegen diabetes (nota bene een ziekte die vaak veroorzaakt wordt door verkeerd voedsel) blijkt ook te werken tegen obesitas (vaak ook een gevolg van ongezonde leefstijl). De farmaceut verdient miljarden over de rug van mensen die door big food ziek zijn gemaakt.

De vraag waarom mensen zwichten voor al die verleidingen is lastig te beoordelen. Toegegeven, al die zoete waren zijn vaak een genot voor de smaakpapillen, maar daar blijft het vaak bij. Gezond eten is moeilijk. Maar wat is gezond? Heel grof kun je stellen dat hoe meer een product is bewerkt, hoe ongezonder het wordt. Gewone melk kun je nog als gezond beschouwen, maar zodra er een toetje met toegevoegde suikers en kunstmatige kleurstoffen van gemaakt wordt (=bewerkt), hoe ongezonder het is. Een normale hoeveelheid water is goed te verwerken door het lichaam, maar als je het als frisdrank met veel toegevoegde suiker consumeert niet meer.

Wie in een supermarkt loopt ziet heel veel bewerkt voedsel. De consument laat zich verleiden en wordt vroeg of laat geconfronteerd met de gevolgen. En als die gevolgen te erg worden, dan is het vaak al te laat.

Zelf liep ik er ook tegenaan. Roken, drinken, vet eten, te weinig sporten en te hard werken. Lang hield mijn lichaam het vol, maar toen kwam de klap. En geloof me, die kwam keihard aan. Gelukkig kreeg ik adviezen en was in staat om al die negatieve gewoonten in de prullenbak te gooien. Nu een paar jaar later voel ik me weer beter, maar dat oude leven heb ik echt los moeten laten. Dat is best ingrijpend. Dat zal veel mensen afschrikken.

In de praktijk zie ik dat veel mensen moeite hebben om die slechte gewoonten los te laten. Vooral mensen met weinig geld schijnen er moeite mee te hebben. Op zich begrijpelijk, want dat ongezonde voedsel is vaak goedkoop. De verslavingen van roken en drinken worden wel snel duurder, maar ik heb nog niet de indruk dat dit echt bijdraagt tot een gedragsverandering. Gevolg is dat mensen wel langer leven, maar 10 tot 15 jaar meer in ongezondheid leven dan mensen die wel een gezonde levensstijl volgen.

Dan mag ongezond voedsel wel goedkoop zijn, de prijs die je daar als individu voor betaalt is hoog. Want als je lichaam het niet meer mogelijk maakt om de dingen te doen die je graag wilt, is dat een prijs die je betaalt. Dat geldt ook voor slecht slapen, je gemoedstoestand en wellicht gaat ook je sociale leven naar de knoppen. En 6 keer per maand bij een arts zitten is ook geen pretje.

Van de GGD kreeg ik een lijstje mee met een aantal onderwerpen: aandacht voor elkaar, ontspanning, gezond eten en drinken, beweging en andere uitdagingen. De vraag daarbij was wat me aanspreekt en een lijstje om een maand lang bij te houden hoe ik scoor op die onderwerpen, elke dag. Daarmee kun je inzicht krijgen hoe het eigenlijk met je gaat.

Aan hulpmiddelen is geen gebrek. Sommigen kiezen voor de sportschool, anderen voor een stappenteller. Tussen de middag zie ik veel mensen uit hun kantoren komen en in de lunchpauze wandelen. Wel weer jammer dat tijdens het wandelen ook de lunch naar binnen gewerkt wordt, want een half uur of 3 kwartier is niet zo heel veel. Er zijn ook veel diƫten, waarvan de meesten de meeste toch niet werken of alleen werken al je het volhoudt.

De strijd om de gezondheid is ook weer een industrie en verdienmodel geworden. Coaches, gezondheidsproducten, sportbegeleiding enzovoort. We leven in een welvaart waar dit allemaal mogelijk is. Die zelfde welvaart heeft het ook mogelijk gemaakt dat we ongezond leven. Daarmee is gezondheid eigenlijk een bubbel geworden. En zoals met veel bubbels, het is heel moeilijk om eruit te stappen. Maar dat is wellicht de gezondste stap die je kan maken.

Auteur: Alfred Heeroma

529 keer werd dit bericht gelezen