Afgelopen zondag dacht ik eens rustig door de Binnenstad te lopen. Ik had even geen rekening gehouden dat die dag ook Sinterklaas in de stad zou arriveren. De Markt liep al snel vol, kinderen zongen op een podium in afwachting van de goedheilig man.
Ik liep door en in de zijstraten van de Markt zaten daklozen tegen gevels aan. Dekentje over zich heen, want heel warm was het ook weer niet. Ik weet niet of Sinterklaas dit heeft gezien. Ook op de Parade stond een grote tent, blijkbaar van carnaval, althans als ik de kleuren mag geloven. Er was volgens mij niets te doen op het moment dat ik langs liep. Ik ben me er ook niet van op de hoogte gaan stellen.
Dat had gekund, want je kan nog steeds de tocht 50 meter omhoog maken bij de Sint Jan. Een grote banner nodigde me daartoe uit, maar ik liet het aan me voorbijgaan. Voorlopig blijf ik liever even met beide benen op de grond staan.
Die benen leidden me naar de Korte Putstraat. Hier geen Sinterklaas of Carnaval, maar Kerst. Groene boompjes en kerstverlichting. En zowaar wat mensen die van deze sfeer wel even wilden genieten. Kerst is een feest van verbinding.
Langs een aantal lege winkelpanden liep ik terug naar het station. Het was hier opvallend rustig, maar als iedereen op de Markt staat, is dat niet zo verwonderlijk. Een vrouw liet haar arm zakken in een prullenbak, waarschijnlijk in de hoop iets eetbaars te vinden. Dat net voor een fastfood restaurant waar een aantal mensen hun voedsel naar binnenwerkten.
Zo verliet ik de Binnenstad van tegenstellingen. Het is niet alleen de Binnenstad waar een tegenstelling heerst. Dat bleek maandagavond wel. Elke maand organiseert de gemeenteraad een Informeren & Ontmoeten avond. Burgers kunnen dan hun mening geven over voorliggende raadsvoorstellen of andere zaken aankaarten. In dat laatste kader kreeg de gemeenteraad een petitie aangeboden met 1339 handtekeningen (overigens lang niet allemaal uit Den Bosch). De petitie vroeg om het vertrek van de burgemeester omdat die tijdens een bewonersavond op Zuid een uitspraak heeft gedaan die voor Marokkanen niet prettig is. De actievoerders vinden daarom dat de burgemeester racistisch is. Het lijkt me dat toch nooit de enige reden is, want met één uitspraak ben je nog geen racist. Niet echt ontmoeten zou ik zeggen.
De burgemeester heeft al meerdere malen excuses aangeboden en ook wil hij het gesprek aangaan. Maar blijkbaar hoeft dat niet van de actievoerders. Zij vonden dat Mikkers zich moest schamen, maar ik vraag me af of de actievoerders zich niet moeten schamen. De actie kwam vanuit de Marokkaanse gemeenschap en wat suggereert dat? Er was tijdens de avond ook een oproep om geen bevolkingsgroepen te benoemen en dat is best goed, maar waarom bestaan er dan wel zoveel gemeenschappen?
De aanleiding is de aankondiging dat er een AZC op Zuid komt. Er heerst vooral een mening dat dit AZC voor overlast zal zorgen. Hoezo dan? Is er hier dan ook niet sprake van een vorm van racisme? Of in ieder geval vooringenomenheid?
Het is prima om racisme te herkennen, maar dat moet je dan ook bij jezelf doen. Jarenlang proberen vrijwilligers al om mensen met een buitenlandse afkomst te betrekken bij onze Nederlandse samenleving. Dat gaat vaak goed, maar er is ook een behoorlijke groep die niet te betrekken is. Die blijven in hun eigen kliekje hangen en hebben ook liever niet dat je langskomt. Ze komen hier om geld te verdienen (om naar hun thuisland te sturen), maar voor de rest moet je ze niet lastig vallen. Als Nederlander wordt je daar gewoon buitengesloten. Gelukkig is dat een minderheid, maar racistisch is het wel. Ten opzichte van de Nederlanders welteverstaan.
Daar hoor je nooit wat over, want het een heikel punt. Die integratie is op bepaalde punten behoorlijk mislukt. Als er een handreiking wordt gedaan en die beantwoordt met 1339 tegenstemmen, dan kan ik niet verder komen dan dat het geen feest is.