Den Bosch Politiek | Het gat in de huizenmarkt
Het gat in de huizenmarkt
01-december-2013 09:45:00
Leestijd 3 minuten
Maslow omschreef ooit eens wat de behoeften in het leven zijn. Primair is natuurlijk eten en drinken, maar bestaanszekerheid is ook belangrijk. In dat plaatje past ook bescherming. Een huis kan die bescherming bieden. De vraag is alleen, hoe goed moet dat huis zijn. Wie in Nederland kijkt waar een huis volgens het bouwbesluit allemaal aan moet voldoen, vraagt zich af hoe je überhaupt nog een huis kan bouwen. Dan komt ook nog eens de overheid zich bemoeien of een ontworpen huis wel in het straatbeeld past (welstand) en als je pech hebt, bemoeit ook de politiek zich er nog mee.
Een voorbeeld was afgelopen week. In Willemspoort wil men bouwen. De politiek bepaalt dat er sociale woningbouw moet komen en ook dat dit appartementen worden. BrabantWonen heeft al aangeboden een gedeelte te ontwikkelen. Ogenschijnlijk lijkt dit nog niet zo’n probleem, maar in de discussie kwam ook naar voren dat parkeren op bovengrondse locatie niet kan, dat door de Randweg de bewoners aan hogere risico’s worden blootgesteld als het gaat om luchtkwaliteit, dat het gebied geïsoleerd ligt van de rest van de stad enzovoort. De woningen zullen natuurlijk ook nog energiezuinig moeten zijn en er zullen nog wel wat kostenverhogende zaken komen, waardoor het uiteindelijk geen sociale woningen meer kunnen zijn. Er wordt namelijk niet gevraagd aan de toekomstige bewoners wat ze willen. Wellicht willen die best minder huur betalen en meer voor energie en vinden ze het feit dat ze kunnen wonen wel belangrijker dan dat hun gedeelte geïsoleerd ligt en de lucht wat vuiler is.
Steeds vaker zie je dat overheden de regie wel uit handen durven te geven en tegen particulieren zeggen, ga je gang maar. De enige eis is dat het huis veilig moet zijn. En wat blijkt, daar komen enorm veel goede ideeën uit, die vaak niet binnen de bestaande regelgeving vallen. Door deze deregulering kunnen huizen niet alleen beter worden, maar ook goedkoper. Immers de huizen worden goedkoper ontworpen (architectuur wordt concurrerend) en gebouwd (geen projectontwikkelaars die veel geld opstrijken).
Het probleem is echter nog steeds dat woningen veel te duur zijn. Een medewerker van een corporatie zei tegen me dat het onmogelijk is om een sociale woning te bouwen voor minder dan € 160.000. Als je een dergelijk huis zou willen kopen, dan moet je al een inkomen hebben van € 45.000 en dat is een inkomen dat al niet eens meer bij sociale huur past. En als je een dergelijk inkomen hebt, mag je niet eens meer sociaal huren, dan moet je al kopen op de vrije markt huren. Met een dergelijk inkomen kun je tegenwoordig geen huis kopen.
De overheid maakt al jarenlang de huizenmarkt kapot. Voor koopwoningen met hypotheekaftrek en bij huurwoningen met huurtoeslag. Bovendien heft de overheid ook nog eens belachelijk veel belasting op die andere bestaanszekerheid, energie. De overheid blijft dit maar doen en wij als burgers lopen telkens tegen muren aan. Wijken verloederen of worden wijken waar geen differentiatie meer mogelijk is. De overheid die geld rondpompt en projecten stagneert en net doet alsof ze de burgers helpen. Het wordt tijd dat de overheid faciliterend wordt en vertrouwen heeft in de burgers, want het echte gat van de woningmarkt zit bij de overheid.
Auteur: De Poortwachter
2387 keer werd dit bericht gelezen