Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Zaterdag 14 december 2024

Den Bosch Politiek | Kan historie iets goed maken

Kan historie iets goed maken

17-oktober-2024 13:59:05

Leestijd 3 minuten

Kruiskamp-flat-dec2023-AlfredHeeroma1.JPG title =
Steeds meer oude bebouwing verdwijnt en wordt vervangen door nieuwbouw.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

Stel er komt een plan om de hele Binnenstad plat te gooien en te vervangen door een cluster van hoogbouw. De kans dat dit plan het zal halen is nagenoeg nul. Dat begint al dat een flink deel van de Binnenstad beschermd stadsgezicht is en als het daardoor niet beschermd wordt, dan is het wel dat er ruim 200 panden op de monumentenlijst staan. De historie van de Binnenstad is letterlijk geld waard en het wordt ook verzilverd in de vorm van toeristische trekpleister.

De uitbreidingswijken van vlak voor en na de oorlog zijn veel minder verzekerd van een voortbestaan. De Muntel mag zich verzekerd van het beschermd stadsgezicht, maar de rest kan zomaar verdwijnen. Sterker nog dat gebeurt ook. Toegegeven, ook in de Binnenstad is modernisering toegepast, maar minder rigoureus als in de buurten rondom de Binnenstad en ook verder van de Binnenstad af is het voorbestaan van de bestaande bebouwing allerminst zeker. De Wolfsdonken moest al plaatsmaken voor het Paleiskwartier en ook Boschveld zou met de grond gelijk gemaakt worden om vervangen te worden met utopische bebouwing. De bewoners protesteerden en nu wordt de buurt langzaam vervangen. Veel van de naoorlogse bebouwing is er al verdwenen. Nu is de Spoorzone aan de beurt om een gebied te worden met veel hoogbouw. Orthen links is al gedeeltelijk vervangen en ook het gebied rondom station Oost staat al in de steigers. Hoe lang zal het duren voordat ook Kruiskamp en Schutskamp aan de beurt zijn? Eigenlijk is daar al gedeeltelijk ingegrepen.

Of er over 20 jaar nog veel bebouwing uit de jaren 50 over zal zijn, valt te betwijfelen. Toegegeven, veel van die bebouwing was van matige kwaliteit, maar toch. En zo zal het ook gaan met de bebouwing van de jaren 60 en 70 en verder. Over 200 jaar zal er niets te beschermen zijn of als toeristische attractie te vinden zijn dat stamt uit de periode 1950-2000. De voortgang van de tijd en drang van stedelijke vernieuwing, zal al veel hebben laten verdwijnen. Wellicht dat er kleine eilandjes van typische woningen in een beschermd stadsgezicht terug te vinden zijn omdat een paar mensen zich er wel druk om maakte.

Tegenwoordig moet alles wijken om steeds meer mensen te kunnen huisvesten. Of die huisvesting in de toekomst nog nodig is, dat is de vraag, want een bevolkingskrimp na 2040 is allang aangekondigd. Maar wat is gesloopt, krijg je niet meer terug. Of het wordt een Efteling effect met gereconstrueerde oude zaken, zoals men dat nu nog wel eens wil doen met oude stadspoorten.

Laatst zei iemand tegen me dat je eigenlijk nog best snel moet zijn om de naoorlogse bewoning te bewonderen. Zeker waar, misschien een idee voor een stadswandeling langs idyllische plekken. Sowieso goed, want het aantal wandelroutes in de stad valt zwaar tegen. Door de inbreidingsdrang van de stad, dreigt nu veel verloren te gaan. Het is nog maar de vraag of de dorpskernen, die ondertussen door de stad zijn opgeslurpt, ook aan die vernieuwingsdrang kunnen ontkomen. Wie weet een slogan, 'toekomst maakt meer kapot dan historie goed kan maken'.

Auteur: Alfred Heeroma

340 keer werd dit bericht gelezen