Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Donderdag 23 januari 2025

Den Bosch Politiek | Te weinig oog voor initiatieven

Te weinig oog voor initiatieven

11-juni-2024 09:57:01

Leestijd 4 minuten

minc10juni2024-1.jpg title =
Geertje Jansen legt uit wat floralore is tijdens de MiNC-café avond.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek

We klagen in dit land bijna tegen de klippen op, maar vergeten dat dit land ook vol zit met (goede) ideeën en initiatieven van mensen. De kans is groot dat ik 99% daarvan niet ken en waarschijnlijk ook nooit zal kennen. Net zo goed als dat ik van 99,9% van de dingen die in de wereld gebeuren, nooit kennis zal nemen. Dat maakt een initiatief of idee natuurlijk niet minder.

Tuurlijk is internet een plek waar de meeste ideeën wel zijn terug te vinden, maar je moet er wel toevallig tegenaan lopen. Maar eigenlijk is er iets leukers dan iemand in persoon iets te horen vertellen.

Een jaar geleden wees iemand me op het bestaan van MiNC-café. Vier keer per jaar organiseert deze groep mensen een avond in de Verkadefabriek met onderwerpen die vallen in Milieu, Natuur en Cultuur. Soms gericht op het Bossche, soms met een wijde blik naar de wereld.

Rob de Vrind, jarenlang de aanjager van duurzaamheid bij het Koning Willem 1 college, opende gisteravond. In een rap tempo ging hij langs wereldse en Bossche zaken. Zo liet hij zien dat Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, de winsten besteedt aan duurzaamheidsprojecten. Voordeel is dat ze actief is in Saudi Arabië waar regelgeving veel minder beknellend is als hier. Een duurzame haven bouwen of een stad in de vorm van een muur is allemaal niet zo'n probleem. Of het goed is voor de woestijn is geen vraag, het is zeker goed voor de implementatie van duurzame ideeën. tienduizenden zonnepanelen plaatsen is geen probleem. Rob maakte daarbij een knipoog naar de zonnepanelen in de Muntel die mogelijk weg moeten vanwege een beschermd stadsgezicht.
Als het dan om stadsbeelden gaat, verbaast het hem dat als je van uit de Bossche Broek kijkt de Sint Jan behoorlijk aan het beeld onttrokken wordt door het nieuwe Theater aan de Parade. En dan dat gouden dak ….
Rob is ook liefhebber van de natuur. Hij zoekt en telt diverse (zeldzame) planten en in de gebieden rondom Den Bosch zijn er best een flink aantal te vinden. Als je tenminste niet de hele zaak omploegt. Hij zag zeldzame planten niet meer terug na ingrepen in de Koornwaard en Moerputten. Het is niet allemaal kommer en kwel, want over de aanpak van Haanwijk was hij best te spreken. Een leuke animatie van hoe linie 1629 loopt is ook interessant.
Wat ik niet wist is dat de windmolens op de Noordzee vaak uitstaan omdat ze teveel stroom produceren. Inderdaad, teveel voor de netcongestie. Niet dat de conventionele stroomopwekkers dan uitgaan, nee de duurzame energie moet dan een stapje terugdoen.

De volgende spreekster was Geertje Jansen. Ze organiseert al 10 jaar cultuurhistorische wandelingen. Ze liet zien dat verhalen er toe doen. Vaak gaat kennis verloren omdat het niet wordt opgeschreven en/of verloren gaat in de mondelinge overleving. Geïnspireerd door D.J. van der Ven, schrijver van het boekje 'Bloemen', is ze op naar verhalen rondom planten. Veel planten hebben diverse toepassingen en vanwege die toepassingen ook vaak verschillende namen. Geertje zoekt die verhalen op en vervat ze in sprookjes of andere vormen van verhalen. Ze noemt het floralore en hoopt volgend jaar een boek daarover uit te brengen. Daar valt vast nog wel iets van te leren.

Frank Finkers, onder andere schrijver van het Grôôt Bosch dictee, nam de bezoekers van deze avond mee langs het Bosch dialect. Het is er nog, want op veel plekken in Nederland sterft het dialect uit. Hij leidde het publiek langs diverse Bossche woorden en verklaarde ze hier en daar. Daarmee wist hij het publiek regelmatig aan het lachen te krijgen. Nu dacht ik zelf dat Kut het meest Bossche woord is (het is van origine niet Bosch), maar dat bleek niet zo. Uwes is het meest Bossche woord. Wellicht dat bij de volgende fietswedstrijd in Den Bosch niet 'Fietse kut!' op een spandoek moet staan, maar zoiets als 'Uwes zalt fietse'.

De avond werd afgesloten door Simone Kramer en Petra Jansen. Zij zijn van Social Label. Hier krijgen mensen die, al dan niet tijdelijk, de weg naar de arbeidsmarkt niet kunnen vinden de kans om te werken aan zelfontplooiing. Zelf noemen ze het positief activisme. Ontwerpers werken hun ideeën samen uit met deze mensen, waarbij het idee voorop staat, niet de productie (zoals bijvoorbeeld bij Weener). Ze willen hiermee de tweedeling in onze samenleving verkleinen. Door de mens voorop te stellen hopen ze ook het vrijdenken te bevorderen, dus los van het systeem waarin veel mensen nu zitten. Niet het systeem, maar het proces is leidend en ook kun je op deze manier ambachten behouden. Ambachten lijken ook te verdwijnen, want machines nemen het authentieke handwerk steeds meer over. Het gebeurt allemaal op de tramkade in het Werkwarenhuis. In 2018 ingericht en wellicht krijgt het ook nog een plek in de Bossche Delta.

Een leuke avond, opgefleurd met muziek van Klezmajeur. De kleine dingen waar mensen mee bezig zijn en die voor deze mensen juist groot zijn. We hebben er eigenlijk te weinig oog voor.

Auteur: Alfred Heeroma

971 keer werd dit bericht gelezen