Al ruim 7 jaar volg ik de lokale politiek op de voet. Interessant, maar ook heel vermoeiend. Om een middelgrote stad draaiende te houden, is er veel nodig. Mensen moeten wonen, dus moet er ruimte zijn om woningen te bouwen. Mensen moeten kunnen werken, dus moet je zorgen voor werkgelegenheid. Mensen willen een leuke omgeving, dus de openbare ruimte moet worden ingericht en onderhouden. Mensen zijn mobiel en hebben dus wegen en fietspaden nodig, maar ook een stoep om te wandelen. Mensen willen worden vermaakt, dus je moet zorgen voor cultuur en natuur. En zo kan ik nog wel doorgaan.
Politiek is zeker niet gemakkelijk te doorgronden. Je vraagt je af waarom processen soms zo lang duren. Waarom duurt het 20 jaar om een weg aan te leggen of een centrum van Rosmalen aan te pakken, 10 jaar om een theater te bouwen enzovoorts. Politiek is gebonden aan regels. Die worden dan weer door politici bij de Provincie of het Rijk vastgesteld. Slagvaardigheid is niet iets dat past bij de politiek.
Nu moet u weten dat er een college van Burgemeester en Wethouders is dat voorstellen maakt voor zaken in de stad. Die voorstellen worden eigenlijk door ambtenaren gemaakt en door het college beoordeeld en vervolgens aan de gemeenteraad voorgelegd. Die heeft als taak die voorstellen te beoordelen en eventueel aan te passen of te verwerpen. Maar dan komt ineens partijpolitiek om de hoek kijken. De inhoud wordt dan onderschikt aan partijbelangen. De vrees om kiezers te verliezen is dan belangrijker dan de inhoud van een voorstel. Eindeloze discussies zijn het gevolg, waarbij de inhoud ondergeschikt is. Dat heb ik gezien bij het Theater, maar ook Bartenbrug.
De maatschappij verandert snel, maar de politiek is niet in staat dit bij te benen. Burgers nemen eigen initiatieven en eigenlijk vindt de politiek dat wel fijn. Want een gemeente/politiek moet faciliterend zijn; dat zeggen ze zelf ook. Tussen zeggen en doen zit nog een grote kloof.
7 jaar heb ik gekeken hoe men die kloof kleiner probeert te maken, maar in feite wordt die kloof alleen maar groter. Dat zie je ook bij de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen. Vanaf 1 januari 2015 wordt de gemeente nog groter en worden er nog meer zaken bij de gemeente neergelegd (denk aan zorg). De vraag is of mensen die zich inzetten in de gemeenteraad nog wel in staat zijn effectief zaken te controleren. In mijn optiek heeft democratie in de huidige vorm zijn langste tijd wel gehad. Daarmee zeg ik niet dat democratie heeft gefaald, maar niet meer past in een wereld die steeds groter lijkt te worden en ook sneller.
7 jaar de politiek volgen was vermoeiend en vraagt veel tijd. Het vreemde is dat gemeenteraad het college controleert, maar wie 'controleert' de gemeenteraad? Slechts een handjevol journalisten en mafkezen zoals ik. Mooi werk, maar het kost me te veel tijd. Ik stop dan ook met actief volgen van de politiek. Ik blijf van de zijlijn toekijken en de lezer informeren, maar dan meer passief. Ik ga mijn energie elders neerleggen. En daar kom ik de politiek ongetwijfeld weer tegen. En u wellicht ook …
Het is tijd voor iets anders.