Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing

Zaterdag 18 januari 2025

Den Bosch Politiek | Tijd voor politiek 3.0

Tijd voor politiek 3.0

04-mei-2014 22:30:00

Leestijd 3 minuten

Je kan om diverse motivaties de politiek ingaan. Het kan zijn uit idealisme, dat je niet vanaf de kantlijn wil blijven roepen dat zaken niet goed zijn, maar er zelf wat aan doen, uit macht of uit kunde of kennis. Welke reden er ook is, er is altijd wel weer een reden te vinden waarom dat niet de juiste motivatie is. Dat ligt meer aan het politieke systeem, dan aan de motivatie.
Er zijn diverse politieke systemen. We kennen communisme (iedereen is gelijk), dictatoriaal (overheersing door een kleine groep), totalitair regime (ondergeschiktheid aan staatsidee), anarchie (geen regering) of democratie (volksbeheersing). Er zijn vast nog meer politieke vormen. Geen enkel politiek systeem kan beschouwt worden als ideaal, maar algemeen wordt democratie gezien als de meest eerlijke vorm. In die context is het jammer dat democratie in steeds minder landen van toepassing is. Vaak is er een schijndemocratie, maar dat telt niet. In landen waar democratie nog wel in juiste vorm wordt toegepast ontstaat steeds vaker het probleem dat er onder de bevolking te weinig draagvlak is. Voor een goede democratie zou toch minstens 80% van de bevolking haar stem moeten laten gelden. (als dan 50% voor een idee is, dan is tenminste 40% van de bevolking tevreden). Met de Europese verkiezing voor de deur, waarbij, naar verwachting, 40% van de bevolking haar stem laat horen, is hiervan geen sprake. Bij de recente gemeenteraadsverkiezing was de opkomst ook maar net boven de 50%. Bij de Tweede Kamer verkiezing is er wel een groter draagvlak, maar de laatste tijd stemt men niet voor een beleid, maar juist tegen een beleid.
Dat geeft te denken. Blijkbaar heeft de bevolking geen interesse om de politiek een draagvlak te geven of is de bevolking te verdeeld om nog een collectieve mening te hebben. De vraag rijst dan of het democratische systeem dan nog wel zo goed is. Het is wellicht tijd om te zoeken naar een nieuw politiek systeem dat wel recht doet aan de bevolking. Dat zou al kunnen beginnen met het afschaffen van partijpolitiek. Je zou dan moeten gaan naar een systeem waar je bevolking per onderwerp een aantal richtingen voorlegt en daarbij de juiste personen zoekt die deze richting heel zakelijk kan uitvoeren. Nu is het besturen van een land niet te vergelijken met dat van een bedrijf, al was het maar dat heel veel zaken zijn die met elkaar verweven zijn, wat bij een bedrijf niet zo is. Een bedrijf maakt een product en wil daar winst mee maken. Of dat lukt is afhankelijk van de vraag naar dat product. Een land produceert niets en hoeft ook geen winst te maken.
Een ander probleem is dat iedereen de politiek in kan gaan. Enige kennis wordt niet gevraagd, alleen een vaardigheid om mensen aan te spreken. Daar kun je een land niet mee besturen. Er is visie nodig, kennis, inschattingsvermogen en vooral kennis van de wensen van de bevolking. Als je ten minste een politiek systeem wilt dat recht doet aan een bevolking.
Daarom is het nodig dat er goed wordt nagedacht of er niet een nieuw politiek systeem denkbaar is als vervanging van democratie. Dit systeem uit de Griekse oudheid functioneert niet meer in een tijd waarbij mensen zelf sneller zaken kunnen veranderen dan politiek kan bijbenen. Het moet ook systeem zijn waarbij 'verdeel en heers' (corruptie) geen rol speelt of geen 'brood en spelen' gegeven wordt om de bevolking monddood te maken.
Wie durft het aan om te komen met een systeem dat recht doet aan goed bestuur en de bevolking? Tijd voor politiek 3.0.
Reageren kan via onze Facebookpagina.

Auteur: De Poortwachter

2618 keer werd dit bericht gelezen