Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing Over Contact Disclaimer
De week van de herfstvakantie

De week van de herfstvakantie
31-Oct-2015

Leestijd 2 minuten

bartbrug.jpg title =
Mobiles gaat de nieuwe Bartenbrug bouwen
Fotograaf: Gemeente


Om maar weer eens wat olie op het vuur te gooien wil ik elke week een column schrijven over het Bossche Politieke leven. Het was herfstvakantie en je zou rust verwachten. In ieder geval was het iets rustiger op de ring (A59/ A2) van den Bosch. Al weken wordt het geteisterd door files, vooral in de spits. Een ongelukkige samenloop van werkzaamheden en een toename van het verkeer door de economische groei. Een gedegen antwoord op dit probleem is er niet en zoals gewoonlijk volgt er een onderzoek. Gelukkig naderen de meeste wegwerkzaamheden binnen de stadsgrenzen hun einde. Alleen nog een betere inregeling van de verkeerslichten en het kan nog goed komen.

Het komt trouwens ook goed met de Bartenbrug. Er is nu eindelijk een ontwerp waar iedereen vrede mee lijkt te hebben. Het lijkt verdacht veel op de brug die er ruim 70 jaar lag, maar na € 4 miljoen in de Bossche Sloot gegooid te hebben, kraait er over een paar jaar geen haan meer na.

Vlak voor de Herfstvakantie werd Coudewater aangewezen als AZC. Voordat er een vluchteling komt te zitten, is 2016 al bijna voorbij en hopelijk ook het vluchtelingenprobleem. Opvallend is dat sommigen al weer moord en brand begonnen te roepen, vooral ook omdat de huidige bewoners, patiënten van het GGZ, vertrekken. Dat vertrek zat allang in de pen, maar ook hier weer een ongelukkige samenloop van omstandigheden.

Titeldrang bestaat er ook nog steeds in deze gemeente. Nadat men net geen Green Capitol 2017 werd, wil men alsnog proberen dit in 2018 te worden. Het lijkt wel dat aan duurzaamheid ook altijd een vorm van prestige moet hangen, want duurzame projecten kun je ook wel zonder meedoen aan een dergelijke competitie uitvoeren. Zo is de Brabantse Hoofdstad al geruime tijd Agrifood Capitol vanNoordoost Brabant. Dat is nu vooral gebaseerd op het onderwijs dat gericht is op Agrifood (MAS/ HAS/ Avans), maar ook diverse bedrijven. Deze gaan nu meer samenwerken en nu maar hopen dat we in de stad in 2020 alleen nog maar voedsel uit de regio kunnen krijgen (ach een illusie op zijn moet kunnen). Op een één of andere manier heb ik gevoel dat hier minder hoog van de toren wordt geblazen en dat men gewoon doet wat goed lijkt.

Volgend jaar is het JB550 jaar. Het moet een mooi feestje worden, al zullen niet alle culturele instellingen er zo over denken. De gemeente wil flink snoeien in die sector, wat ze op veel commentaar is komen te staan. Tot overmaat van ramp blijken 2 schilderijen, die werden toegeschreven aan Jeroen Bosch, toch niet van zijn hand. Maar met 20 schilderijen die vanaf februari in het Noord Brabants museum hangen, zal JB 500 jaar na zijn dood toch worden geëerd.

Gelukkig is tussen al dit grootstedelijk geweld ook gewoon ruimte voor een Amerikaans feestje. Dit weekend wordt in diverse wijken het Halloween gevierd. Nog even griezelen, voordat de kinderen weer naar school mogen.

Auteur: Alfred Heeroma
1187 keer werd deze column gelezen