Den Bosch Politiek | Carnaval toeristische trekpleister
Carnaval toeristische trekpleister
21-februari-2025 14:03:14
Leestijd 4 minuten
Oeteldonk is al behoorlijk in carnavalssferen. Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Den Bosch Politiek
Nog een week en dan barst Carnaval weer los. Het was oorspronkelijk een katholiek feest dat vooral in het zuiden en oosten van het land werd gevierd. Het was een feest dat de vastenperiode inluidde. Dit alles is allang niet meer zo. Feesten wordt er nog gedaan, maar weinigen zullen erna 40 dagen vasten. De culturele waarde van Carnaval is in de loop der jaren veranderd.
Carnaval is een feest dat voor veel horecaondernemers de goudmijn van het jaar is. Het is hard werken, maar er is loon naar werken. In Den Bosch hebben ze een verhaal gemaakt van Carnaval met boeren, durskes, een Burgervaojer en nog meer. Rangen en standen voor mensen die normaal niet die rangen en standen niet hebben. En dat al sinds 1882.
Dat verhaal kennen de echte Oeteldonkse carnavalsvierders wel, maar tegenwoordig is Carnaval toch vooral een toeristische trekpleiter en komen er 80.000 tot 100.000 mensen per dag naar de Binnenstad. Daar zijn de authentieke vierders niet zo blij mee, want hoe meer zielen, hoe meer vreugd gaat niet altijd op. De stad raakt verstopt, er moet crowd management komen en ongetwijfeld oproepen om niet meer naar Oeteldonk te komen. De NS heeft al laten weten de Passerelle na 20.00 uur te sluiten op de carnavalsdagen, dit tot ongenoegen van burgemeester Mikkers. Maar ja, tijdens Carnaval heeft hij niets te zeggen en draagt hij de sleutel van de stad over, in het verhaal dan… De bewoners van Boschveld/Paleiskwartier krijgen ineens te maken met stromen carnavalsvierders die door de stationstunnel trekken.
Carnaval in Oeteldonk is behoorlijk uit de klauwen gelopen. Officieel is het van zondag tot en met dinsdag, maar al jaren worden de donderdag, vrijdag en zaterdag daaraan voorafgaand ook meegenomen. Daar is nu wel paal en perk aan gesteld, maar toch.
Of het Oeteldonks Carnaval uit de hand is gelopen? Het is maar aan wie je het vraagt, maar als buitenstaander zou ik zeggen 'Ja'. Een ongedwongen feestje waar je eens 'los' mag gaan is het allang niet meer. Achter de schermen wordt van alles geregeld. Of het nu gaat om het uitbouwen van de kroegen, het ophalen van het afval, het reinigen van de straten, ophangen van decoraties tot de verkoop van de kleding. Carnaval is een feest waar veel mensen mee bezig zijn. Niet alleen de drie dagen van het feest, maar eigenlijk het hele jaar, denk aan de wagenbouwers.
Prachtig natuurlijk, maar is er ook een keerzijde?
Ik weet niet of je het een keerzijde moet noemen, maar wel iets waar je van kan leren, namelijk dat je niet teveel mensen naar de stad moet trekken. Het is namelijk niet alleen tijdens Carnaval dat men veel mensen in de stad heeft, maar ook daarbuiten wil men veel mensen trekken. Ik ben daar al jaren op tegen. Economisch gezien mag het aantrekkelijk zijn, maar het kan een stad ook kapot maken. In Amsterdam kunnen ze erover meepraten, daar neemt men steeds meer maatregelen om de komst van toeristen te ontmoedigen. Immers in de stad wonen ook nog mensen en het is vervelend als die mensen teveel overlast ervaren van de toeristen, iets wat in Amsterdam duidelijk het geval is. De ruimte van een centrum kun je niet groter maken, dus kun je alleen maar berekenen hoeveel mensen je in ruimte kwijt kan zonder dat het tot overlast zorgt.
Het risico van overlast kan ook in Den Bosch ontstaan. Om toeristen naar de stad te trekken, moet je aantrekkelijk zijn. En dat is nog niet zo gemakkelijk, zeker niet als je met andere zaken rekening wilt houden. Het autoluw maken van de Binnenstad en toch zorgen voor bereikbaarheid is al een discussiepunt. Ook de bouw van een Designmuseum is een discussie die wel eens kan zorgen voor verdeeldheid. En toch is er een toeristenbeleid in de stad die uitgaat van een toename van toeristen, het is immers goed voor de economie. De vraag of het ook goed is voor de inwoners, wordt minder vaak gesteld, immers is het uitgangspunt dat als het goed gaat met de economie, dan gaat het goed met de mensen. Helaas is dat allang niet meer waar.
Bouw je een stad voor de inwoners of voor de toeristen. Je moet er toch niet aan denken de Binnenstad vol zit met souvenirs- en snoepwinkels en je voor verse groenten naar de wijken buiten de Binnenstad moet? Maar ook de strijd om het nachtleven heeft risico's. Nu wordt de stad niet gezien als een plek waar uitgaan in de nachtelijke uren een goede plek heeft. Daar willen de nachtburgemeesters graag verandering in brengen, met het risico dat dit ook weer ongenode gasten trekt, net als bij Carnaval. De stad afsluiten voor ongenode gasten is best lastig. Dan zou je bijvoorbeeld na 20.00 uur moeten stellen dat je stad wel uit mag, maar er niet meer in. Dat klinkt ook niet heel aantrekkelijk.
Op de site van Oeteldonk lees ik "Vanaf 2023 is alles weer 'normaal', voor zover je daar in Oeteldonk van kunt spreken." Dit omdat een jaar eerder de straten leeg bleven vanwege corona. Maar de vraag is tegenwoordig wat 'normaal' eigenlijk is. Waarschijnlijk iets anders dan toen men in 1882 met het verhaal Oeteldonk begon. Ik weet niet waar het eindigt, maar wat mij betreft niet in een toeristische trekpleister.