Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing Over Contact Disclaimer
De week van 'net niet'

De week van 'net niet'
07-Nov-2015

Leestijd 4 minuten

klimaatneutraal1.jpg title =
De gemeente wil in 2050 klimaat neutraal zijn
Fotograaf: Gemeente


De bieb en de Muzerije moeten fuseren, dat zou geld op moeten leveren. Toch is het niet zo dat er nu muziek zit in het lezen of andersom. Er lijkt een ruimtetekort te ontstaan, maar erg druk lijkt zich men daar niet over te maken. Vreemd, want nog niet zo lang geleden moest de bieb in een futuristisch gebouw komen op de plek van het voormalige GZG. Sinds cultuur in het verdomhoekje zit, lijkt het er op dat visies uit het verleden ineens niet meer geldig zijn. Maar dat weerhoud de bieb er niet van om haar 100-jarig bestaan te vieren met 100 uur activiteiten deze week. Overigens is er ook een boek uitgegeven over FC Den Bosch over 50 jaar vallen en opstaan. Ooit had de club ook een belangrijke sociale functie, maar onduidelijk is wat hier nog over is.

Soms maakt het niet uit of geld is of niet. Jaren dreigde het Winterparadijs niet door te gaan als de gemeente niet bijsprong. Dit jaar gaat het gewoon door, maar onduidelijk is of er nu wel genoeg geld is. Misschien moet de Kerstboon kleiner en komt Gerard (Ekdom) gratis. Nu maar hopen dat er ook nog een winter komt.

Zeker is dat de gasten nog niet terecht kunnen in een nieuw te bouwen hotel in het Paleiskwartier. Sterker nog, het is maar de vraag of het hotel er überhaupt wel komt, want een goede investeerder lijkt nog niet gevonden.

Over investeerders gesproken. Stichting 1522 is nog steeds bezig om geld te vinden voor het Puthuis. Terwijl de voorbereidingen allang bezig zijn, is het geld nog niet binnen en probeert de stichting nu geld binnen te harken met dvd's, kaartenactie en bedrijfsarrangementen. De vraag rijst of de tegenstanders niet gelijk krijgen dat er geen breed draagvlak is voor dit replica uit vervlogen tijden.

In 2050 moet 's-Hertogenbosch energieneutraal zijn. Een forse opgave. Er is al wat bereikt, maar de vraag is of het beleid van zowel landelijke, provinciale en gemeentelijk politiek de doelstelling wel gehaald wordt. Niet dat er een gebrek aan ideeën is, maar de uitvoer gaat in sommige gevallen wel erg traag. Zo zijn er 2169 die redelijk eenvoudig kunnen voldoen aan 'nul op de meter', maar nu zien hoe snel dat gerealiseerd gaat worden (dit overigens iets anders woningen energetisch verbeteren, want dat gaat wel redelijk goed). Nu is 8% van het energieverbruik in de stad duurzaam, dus er is nog wel een lange weg te gaan. De eerste stapjes zijn gezet, maar ik vrees dat stapjes niet genoeg zijn en men grotere stappen moet zetten.

Deze week was er ook veel ophef over de Bossche Volkspartij omdat ze opmerkte dat er opvallend veel ambulance ritten waren naar de opvang in het Autotron. Critici merkte op dat het niet in een context werd geplaatst en dat het eigenlijk alleen maar opruiing is. Ook de bewering van Nol Roos (van de BVP) dat de politie zaken in de doofpot stopt, viel bij velen niet in goede aarde. Uitlatingen zonder een goede onderbouwing horen niet bij de 'oude' politiek, maar de BVP lijkt daar lak aan te hebben.

Heijmans maakte deze week bekend dat de woningbouw weer in de lift zit. Dat lijkt een goede ontwikkeling als die bouw iets doet aan het tekort aan woningen in het middensegment. De acties van het Rijk om scheef wonen aan te pakken lijkt mislukt, mede door gebrek aan woningen in het middensegment (€ 700 – 900 per maand). Heijmans gaf ook aan dat de infrastructuur juist een achteruitgang laat zien. Geen goed nieuws voor de mensen die regelmatig in de files staan. Opvallend is wel dat men in zuidoost Brabant juist voor een andere aanpak wil kiezen door verbetering het Openbaar Vervoer, onder andere regionale trams en dergelijke.

Hockeyclub 's-Hertogenbosch is eindelijk begonnen met de bouw van hun nieuwe stadion en ook Basisschool 't Ven mag eindelijk gaan bouwen. Buurtbewoners hebben hun bezwaren ingetrokken. En juist de omgang met bezwaren was deze week landelijk in het nieuws omdat het veel geld kost en mensen vaak dwingt tot onmogelijke juridische strijd. Er valt dus nog wel wat te verbeteren, ook in 's-Hertogenbosch, waar ook regelmatig blijkt er te veel achter de tekentafel wordt gewerkt en te weinig naar de echte situatie wordt gekeken. Daar wordt wel aan gewerkt, maar de toekomst moet leren of dat voldoende is. Een goed voorbeeld van hoe het ook kan is de Buurttent, waarbij bewoners worden geïnformeerd over preventie van woning inbraken.

Auteur: Alfred Heeroma
1358 keer werd deze column gelezen