Den Bosch Politiek | De week van het geld

De week van het geld
14-Nov-2015

Leestijd 3 minuten

begroting2016.jpg title =
Elk jaar maakt de gemeente een begroting
Fotograaf: Gemeente


Veel inwoners van 's-Hertogenbosch weten al wat het is rond te moeten komen met weinig geld. Elk muntje wordt omgedraaid. Ook de gemeente moet nu op het geld gaan letten.; er moet worden bezuinigd. Opvallend zou je zeggen, net nu het weer beter gaat in Nederland. De verklaring is vrij eenvoudig. De gemeente krijgt veel geld van de overheid, maar die toelage van het Rijk wordt steeds minder. Daarnaast krijgt de gemeente er ook nog eens extra taken bij, die voorheen door het Rijk werden gedaan.
En dan moeten er keuzes worden gemaakt. Afgelopen dinsdag was het zover. Vooraf had het college al een begroting gemaakt en die werd ook grotendeels overgenomen. Er waren wel verzoeken om zaken anders te gaan regelen, maar de meeste van die voorstellen werden naar de prullenbak verwezen. Slechts sport wordt minder getroffen dan gepland, maar cultuur zag dat er een flinke hap uit hun gelden werd genomen. Er werd op sommige andere plaatsen nog wat geschoven met geld, maar in hoofdlijnen bleef de begroting overeind, terwijl er toch veel mensen waren die daar eerder wel wat op aan te merken hadden.
Het is nu afwachten wat de gevolgen zijn van die bezuinigingen, want het leek meer te gaan om het huishoudboekje in orde te krijgen dan dat er werd gekeken naar de gevolgen op (midden)lange termijn. In het verleden zijn er wel vaker beslissingen genomen die niet goed uitwerkten en het vervolgens veel meer geld kostte om het te herstellen, slopen gaat nu eenmaal makkelijker dan bouwen.
Voor de vluchtelingen in het Autotron was er wel goed nieuws. De gemeente wil de termijn dat ze daar kunnen verblijven verlengen tot het einde van het jaar. Ze gaat daarvoor nog wel in overleg met de omwoners. Er wordt hiervoor een inloopmiddag georganiseerd.
De wijk Hambaken krijgt regelmatig bezoek van de politie, belastingdienst, gemeente en douane. Die houden dan een gemeenschappelijke actie. Hambaken had ooit een heel slechte naam en het lijkt er op dat het nu wel beter gaat met de wijk. Toch kon de belastingdienst € 7153 bijschrijven, justitie een man oppakken die nog een gevangenisstraf open had staan en de gemeente kon 2 uitkeringen stopzetten.
Wethouder Huib van Olden werd slachtoffer van publieksactie van de SP. Hij kreeg een Scrooge Award omdat hij kerstpakketten voor bijstandstrekkers liet inpakken zonder daar een fatsoenlijk loon tegenover te stellen. Die zelfde SP wilde trouwens ook dat er minder sociale woningen worden verkocht, maar geeft niet echt aan wat het alternatief is, want geld is toch een schaarste, lijkt het.
Vandaag komt Sinterklaas aan en de Pietendiscussie laait weer op. In Den Bosch worden zelfs kaartjes uitgedeeld waar mensen kunnen aangeven hoe Piet er uit moet zien. Tradities lijken niet meer heilig en niemand lijkt te weten waar die traditie vandaan komt. Misschien toch maar eens het boekje ‘Sinterklaas en zijn knecht’ van Jan Schenkman uit 1850 gaan lezen? Dat mag best, want er wordt ook nog gebouwd aan een waterput op basis van een schilderij uit 1522. Of het geld voor die put er al is, lijkt volledig onduidelijk, want de stichting is nog op zoek naar € 100.000. Misschien was die smiley deze week op de Markt goedkoper.
Als het gaat om geld lijkt de weg om te kiezen voor Agrifood in Noordoost Brabant eindelijk vruchten af te gaan werken. Waar de een tekort heeft aan geld, lijkt de ander er zich geen zorgen over te maken.

Auteur: Alfred Heeroma
2648 keer werd deze column gelezen