Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing Over Contact Disclaimer
De week van het klimaat (of niet?)

De week van het klimaat (of niet?)
29-Nov-2015

Leestijd 2 minuten

klimaatneutraal1.jpg title =
De gemeente wil in 2050 klimaat neutraal zijn
Fotograaf: Gemeente


Het weer was niet veel afgelopen week, maar het klimaat staat weer volop in de belangstelling, vanwege de klimaattop in Parijs. Het is wel duidelijk dat we het klimaat niet alleen aan de overheid kunnen overlaten en al helemaal niet aan de Nederlandse. Nederland bungelt in Europa onderaan als het gaat om duurzaamheid terwijl de regering zegt dat het allemaal goed komt. Tja, slaap zacht.

Maar hoe doen we het in 's-Hertogenbosch? Tot nu toe staat er 1 grote windturbine, maar er zijn wel steeds meer huizen met zonnepanelen. Ook het eerste huis met 0-op-de-meter staat hier in de stad. Dat klinkt leuk, maar daarmee zijn we er nog lang niet. Wel het de gemeente besloten de meeste gemeentelijke gebouwen energiezuiniger te maken en daarmee liggen ze behoorlijk op schema, dat mag wel een complimentje krijgen. Er zijn ook plannen voor meer windturbines op de Brand en Rietvelden, maar het zijn nog plannen. Ook zijn er steeds meer initiatieven van burgers om te komen tot duurzaamheid.

Maar veel nieuws over initiatieven zijn er niet te vinden deze weken. Het uitbranden van een auto is natuurlijk geen goed voorbeeld. Gelukkig konden kinderen van het Rondeel wel indruk maken. Ze wonnen de wedstrijd 'Hoe word ik een klimaatheld' met een idee van een koeienschetenfilter en lantaarnpalen op zonne-energie. Ze kregen in Utrecht in ieder geval aandacht van staatssecretaris Dijksma, die nu in Parijs zit.

Ook bij de gemeente zijn er maar weinig onderwerpen die gaan over het milieu. Slechts de mededeling dat dit kabinet zich niet meer bezig gaat houden met de winning van Schaliegas.

Gelukkig zijn een aantal burgers wel betrokken. Zo is er steeds meer verzet tegen de kap van het grote aantal bomen in de stad. Vaak voor bouwprojecten of infrastructuur of vanwege veiligheid. Het is een stil verzet. Men heeft meer aandacht voor het vluchtelingenprobleem. Ergens wel jammer.

Dan maar kijken in het onderwijs, je zou daar toch wel veel vernieuwende ideeën verwachten, maar het valt tegen. Bij Avans is het recentelijk niet tot een groot idee gekomen. Bij de HAS zijn er wel ideeën, maar het valt wel op dat er vaak een economische component aan vast hangt.

Nee het was niet echt een week van het klimaat. Iedereen praat er over, maar er wordt maar weinig aan gedaan. Niet omdat men niet wil, maar gewoon omdat het ergens tussen wal en het schip valt. Maar hopelijk komen er binnenkort interessante ideeën boven drijven, want het laatste grote idee was het Plantlab en daar hoor je ook maar weinig van. Het bouwen van energie neutrale woningen ligt wel op de tekentafel, maar verder gaan dan gestelde regels wil de gemeente niet (Groote Wielen, Boschveld, Orthen en andere bouwprojecten).

Terroristen lijken meer een bedreiging van de sluipmoordenaar dat klimaat heet. Het is maar hoe je het bekijkt.

Auteur: Alfred Heeroma
2023 keer werd deze column gelezen