2016 komt steeds dichterbij. Dat is goed te merken want je kranten, tv en internet begint steeds meer vol te lopen met aandacht voor Jheronimus Bosch. In 2016 wordt zijn 500e sterfjaar gevierd. De plaats van handeling is 's-Hertogenbosch. De rustige historische provincie hoofdstad lijkt zich ineens het middelpunt van de wereld te vinden, maar dat is natuurlijk teveel eer. Wel zal de stad een minder rustig jaar doorgaan dan normaal.
Dit alles ter ere van een schilder waarvan eigenlijk weinig bekend is. Er zijn weinig portretten van hem bekend en het aantal schilderijen is ook beperkt. Officieel zijn 22 schilderijen en een achttal tekeningen aan hem toegeschreven. Hij was lid van het illustere Onze Lieve Vrouwen broederschap.
Zijn schilderijen zijn opmerkelijk. Het blijft de vraag of hij schilderde wat hij zag als hij uit het raam keek (wat alleen maar zou aangeven dat er toen een duistere wereld was) of dat hij schilderde wat hij zag door het raam van zijn ziel. Je moet je maar niet afvragen wat hij zou schilderen als hij nu had geleefd.
Hij mag op het gebied van de schilderkunst dan wel een aparte (vernieuwende) stijl hebben gehad, maar het gaat bij Jheronimus van Aken (zoals hij eigenlijk heette) dus meer om zijn product, dan om zijn persoon zelf. Dat op zich is al iets wat men wel vaker zou mogen doen. Jheronimus Bosch producten zijn er tegenwoordig meer in de vorm van wijn en bier.
Bij het Winterparadijs is Jheronimus Bosch nog afwezig. Ook afwezig lijkt Bosch bij de Expositie Binnenste Buiten van zes schilderende vrouwen die exposeren in de Muzerije. Ook lijkt Bosch niet de echte inspiratiebron van Rosmalense schilders die exposeren De Ontmoeting. Het werk van Bosch mag dan apart zijn, een echte weergave van wat we als Nederlanders voelen en zien, geeft het niet weer. Het is trouwens ook opvallend dat zelfs in zijn tijd de schilderijen meer geliefd waren in Spanje dan in Nederland. Langzaam rijst dan ook de vraag of de verering wel zo gepast is en al helemaal of het al dat geld wel waard is.
Dat de stad meer bezoekers zal trekken zal best wel, maar gaan de Bossche inwoners daar ook van profiteren. Dan heb ik het dus niet de kans die ze krijgen de unieke verzameling te zien, maar of ze bijvoorbeeld ook de huishoudelijke hulp krijgen die ze vanuit een zorgbehoefte nodig hebben. Daar zou ik wel eens een rapport over zien. Want er wordt altijd geroepen dat de stad er baat bij heeft, maar komend jaar wordt er wel voor miljoenen bezuinigd, dus waar is dat voordeel?
Jheronimus Bosch was zover bekend helemaal niet armlastig. Iets dat minimaal 6000 inwoners van deze stad niet kunnen zeggen. Nu hoor je mij niet pleiten voor het uitbannen van armoede, want dat is pas echt een illusie, maar je hoort me wel stellen of het Bossche bestuur staat voor haar bevolking. Net nu ik dacht dat we af waren van die competities, blijkt de stad genomineerd te zijn voor ‘mooiste openbare ruimte’ met het Zuiderpark/ Stadswalzone. Zolang het bestuur hier nog aan meewerkt, dan zou ik het Bossche bestuur willen voordragen voor de Jheronimus Bosch prijs voor het meest 'duvelmakere' Stadsbestuur.
Auteur: Alfred Heeroma 2424 keer werd deze column gelezen