Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing Over Contact Disclaimer
Is oud goud waard?

Is oud goud waard?
20-Mar-2016

Leestijd 2 minuten


Ik kijk wel eens naar die programma’s waar ze oude auto’s opknappen en dan voor veel geld verkopen. Met een nieuwe auto hoef je dat niet te proberen (tenzij je 50 jaar wacht). Dat geldt ook voor oude schilderijen. Momenteel zijn de kaartjes voor de JB500 tentoonstelling niet aan te slepen. Oud fascineert ons blijkbaar. Dat bleek onlangs ook toen er een pand aan de Markt instortte. De ontzetting is groot. Het is maar goed dat men 350 jaar geleden die panden los van elkaar bouwden, anders was er een heel rijtje oude panden als een kaartenhuis in elkaar gestort. Dat die oude panden al lang niet meer voldoen aan onze huidige eisen, doet niet ter zake, we doen er zoveel mogelijk aan om het beeld (lees gevels) van die panden in tact te laten. Niet omdat we het altijd even mooi vinden, maar omdat het gewoon geld oplevert, in de vorm van toeristen die een dergelijk oud beeld waarderen.

Als straks de puinhoop is opgeruimd, dan zal er waarschijnlijk iets nieuws moeten komen. In onze huidige gedachte zou dat dan een solide modern gebouw moeten worden dat voldoet aan de huidige eisen en wensen. Dat zal echter niet passen en zal de gevel wel weer ‘oud’ moeten worden en de hoogte beperkt worden tot die van de omliggende panden. Eigenlijk wordt het Marktbeeld gegijzeld door mensen die allang dood zijn. Dat beeld is toch al aangetast omdat diverse gevels al fors zijn gemoderniseerd, ondanks protesten. Het centrum van Den Bosch zal nooit een tijdsstempel van onze tijd meekrijgen als we vasthouden aan de instandhouding van een beeld van meer dan 500 jaar geleden. Daarmee negeren we eigenlijk onze identiteit.

Nou kun je zeggen dat we toch genoeg andere plekken in de stad hebben met een tijdstempel. Dat is waar, maar ook die worden in rap tempo gesloopt. Orthen is al gedeeltelijk weg, Boschveld wordt ook aangepakt en waar nu het Paleiskwartier staat, tja wie weet nog hoe het er 30 jaar geleden uitzag? Daar hebben we blijkbaar allemaal geen moeite mee, maar kom niet aan de historische binnenstad.

Ik zal niet de eerste zijn die zegt dat je geschiedenis in de prullenbak moet gooien. Als ik op vakantie ga, vind ik het ook heerlijk om door oude steden te lopen, maar de volgende keer zal ik er toch eens op letten hoe men er elders mee omgaat.

Zo lang oud goud waard is, zal het wel blijven bestaan, maar zodra het zijn waarde verliest, dan zou ik wel eens willen weten hoe snel we de zaak plat gooien. Het zal nog wel een heel gesteggel worden hoe het gat in de Markt wordt opgevuld. Zo lang het maar niet zo schaamteloos wordt gedaan als met die nep put. Historie is historie, die moet je niet opnieuw gaan opbouwen, ook niet als het goud geld oplevert.

Auteur: Alfred Heeroma
6412 keer werd deze column gelezen