Home Nieuws Columns Gemeenteraad Verkiezing Over Contact Disclaimer
Liften Paleisbrug toe aan vervanging

Liften Paleisbrug toe aan vervanging
15-Sep-2023

Leestijd 1 minuut

Lift-paleisbrug1.jpg title =
Lift Paleisbrug al jaren in storing
Fotograaf: Alfred Heeroma


De Paleisbrug verbindt het Paleiskwartier met het centrum. Bij deze brug zijn ook twee schuine liften aangebracht. Deze liften zijn echter al jaren buiten gebruik. De oorzaak zit voornamelijk in snellere slijtage van onderdelen en vandalisme, aldus wethouder Geers. Die vallen niet onder de garantie. Hij gaf ook aan geen vertrouwen te hebben dat de huidige liften nog hersteld kunnen worden.

Bewoners hadden eerder al een petitie aangeboden met 483 handtekeningen. Hierin werd gevraagd om een snelle oplossing. De storing van de lift is vooral vervelend voor mensen die slecht ter been zijn.

Het college wil daarom de liften vervangen door verticale liften, maar daar moet wel een nieuw ontwerp voor worden gemaakt. De wethouder wil hiervoor een bouwteam samenstellen en vraagt de gemeenteraad om een voorbereidingskrediet van € 150.000. De leden van de commissie bedrijvigheid gaven 4 september aan hiermee akkoord te kunnen gaan. Momenteel is er nog budget van € 350.000 euro om te komen tot een oplossing. Het voorbereidingskrediet komt uit dit budget.

De verwachting is dat het minstens nog 1½ jaar duurt voordat er een nieuw lift kan zijn. De commissie wil wel dat er op kortere termijn een tijdelijke oplossing moet komen. De resterende € 200.000 zou daar wellicht voor ingezet kunnen worden. Wat die tijdelijke oplossing wordt, kon niet duidelijk aangegeven worden.

Als het bouwteam met een oplossing komt, dan zal het college om een aanvullend budget vragen. De commissie wil wel garanties dat voorkomen wordt dat de oorzaken van het huidige disfunctioneren van de liften niet kan plaatsvinden bij de nieuwe liften. De wethouder geeft aan dat storingsvrije liften niet bestaan, maar dat het streven is om storingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Het voorstel zal hoogst waarschijnlijk worden goedgekeurd in de raadsvergadering van 20 september.

Auteur: Alfred Heeroma

43 keer werd dit bericht gelezen
Documenten:
Raadsvoorstel voorbereidend krediet liften Paleisbrug