Den Bosch Politiek | De nutteloosheid van verkiezingen
De nutteloosheid van verkiezingen
19-oktober-2014 23:38:00
Leestijd 3 minuten
Bent u gelukkig. Als u met ja antwoord, dan zult u waarschijnlijk ook niet veel willen veranderen, tenzij u nog gelukkiger wilt worden. Waarschijnlijk hoort u tot een meerderheid van de bevolking, want er wordt wel veel gemopperd, maar in de kern snappen we heus wel dat we het goed hebben. Het probleem is alleen dat als u iets heeft, het niet prettig is als het wordt afgenomen, maar als u iets niet heeft, het eigenlijk niet zo erg is.
Volgende maand zijn er verkiezingen in deze stad. Een stad waarin het verrassend goed gaat. De lijnen naar de toekomst zijn uitgezet en wat er is moet hooguit bijgeschaaft worden. Het gaat niet om of een theater er wel of niet komt, het gaat er niet om of u wel of geen zorg krijgt. Het gaat eer om of u zich gelukkig kunt voelen met datgene wat u heeft of behoudt.
Natuurlijk is het vervelend als u in armoede leeft en daardoor geen of minder sociaal leven heeft. Maar u bent niet de enige en steeds meer mensen met financiële zorgen stappen over hun schaamte heen en gaan op zoek naar oplossingen. En die zijn er ook legio en de gemeente steunt die initiatieven ook. Of het nu gaat om buurttuinen, ruilkringen of andere sociale activiteiten, de gemeente wil best helpen als daar mogelijkheden voor zijn. Maar velen zien de gemeente nog steeds als een boeman en de bestuurders van deze stad als incapabele mensen. Zelfs als dat zo zijn, dan is het de vraag of u zich hier door moet laten afschikken. Ik denk van niet.
Helaas is het wel zo dat we zelf een zooitje maken van de politiek. Een ongekend groot aantal partijen doet er mee en als ze allemaal gekozen zouden worden ontstaat een toren van Babel en zal men elkaars talen niet meer zal spreken, met als gevolg een nog grotere kloof tussen de kiezer en bestuurders. Of erger, besluiteloosheid.
De politiek is er voor om beslissingen te nemen in een wereld waar geen meerderheden meer bestaan. Het is telkens zoeken naar gelijkgestemden en per geval bekijken hoe dit is te bereiken. Maar helaas werkt het niet zo. Dat heeft er mee te maken dat de partijen die deel uitmaken van het college vaak al elkaar gebonden zijn en niet kunnen afwijken van afspraken. Ook voortschrijdend inzicht is een taboe.
Zolang de politiek niet weet wat er onder het volk speelt en het volk niet weet wat er onder de politiek schuil gaat, zijn verkiezingen eigenlijk een zinloze bezigheid. Wie denkt dat door een stem er iets verandert in de stad heeft het verkeerd. Ik zeg al langer dat democratie haar langste tijd heeft gehad. Decentralisatie is daarom veel beter. In Uden is men daar al een paar jaar mee bezig en ook in België wordt dit steeds vaker opgepikt. De gemeente wil dit wel, maar heeft moeite om zaken los te laten. Een gemeente zou alleen de hoofdlijnen moeten uitzetten en zorgen voor een regiefunctie. Daarbij helpt het niet dat steeds meer partijen meedingen naar een stukje inspraak.
Het nadeel van verkiezingen is dat bij de toezichthoudende gemeenteraad straks de helft van de leden zal vertrekken en daarmee ook veel ervaring. De nieuwe leden zullen zeker 2 jaar nodig hebben om ingewerkt te worden. Uiteindelijk zullen de verkiezingen meer schade opleveren dan winst voor de stad… en daarmee zijn verkiezingen eigenlijk zinloos.